♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Tuesday, January 4, 2011

Secara Rasminya.....Our HomeSweetHome...

Assalamualaikum.....

Secara rasminya.....dapat lepak2 dan overnight kat rumah baru dengan tenangnya....hikss...

Sebelum nie dah pernah abadikan story sket2 pasal rumah baru we all nie, tapi tak pernah up picca sepenuhnya lg ler....bukan apa....mcm2 perasaan b'main dipkran, takut org anggap lain.....nak menunjuk2 kemewahan yang ada plak....bagi aku tak de niat nak menunjuk2 kat sini, aku nak gak abadikan kat blog nie.....terpulang la pada korang nak menilai mcm mn. Bg aku....kehidupan kitaorg masih lagi sederhana tak sekaya org lain...cuma nak kongsi kegembiraan di sini yang we all telah pun memiliki rumah sendiri, dah berkahwin dan umor pun dah meningkat baru nak ada rumah sendiri. Rezeki masing2.....walaupun kami ada harta benda utk kepuasan dunia tapi kami blm ada harta yang amat2 bernilai....korang paham kan? mls ku nk ckp...huhu. Mana tau ku sharing2 kt cini...bleh kasi idea kt korang ke...hehe.

Ekceli rumah ni telah dapat OC dan kunci pun telah dimiliki pada August 2009, we all mula2 dah buat start touch up sket dalam tahun yg sama gak dlm bulan 12 kut, plan nak buat major renovation nanti2 la dl sbb tak duk lagi kan..hikss.....tapi setelah jiran sebelah buat major renovation di bahagian kitchen dorang, jadi telah meng'efect jugak di bahagian blkg rumah we all. So nampak view yang tak cantek la jugak kat blkg rumah tu.....hasil perbincangan aku & mr hubby, we all decide buat major reno gak kt dapur tu...lgpon dalam future plan mmg nak reno dapur tu, alang2 jiran sblh reno tumpang la sekaki...sbb dapur kitaorg ekceli sempit sket so kasi extend ler.

We all amik kontraktor yang sama buat rumah jiran tue.....then rege plak depa kasi bleh la..dlm budget gk....so proceed terus la....Start reno ritu tak salahnye dlm thn 2010 bln 5-6 cam tue. Setelah menempuh segala cabaran dan dugaan nak siap rumah ni.....disebabkan kontraktor buat mslh kt kitaorg.....1/1/11 ritu baru la rumah kami settled semuanya.....sangat2 lega taw....tidak tension gak dibuatnya.....Alhamduillah berkat kesabaran kami selama ini akhirnya puas hati dgn hasil interior designer frm Zura&Iwan....hikss..

Aku up pic's rumah kitaorg sebelum ditransform dulu yer......besok2 ku up yg dah ditransform okey..hikss..

Rumah Semi-D satu tingkat je....
Kat belakang ni le kitaorg reno sket....extend dapur...
Picca ni masa tahun 2009 bln 11 yer.....hikss

Lagi gmbr? nanti arr......pelan2 kayuh...hehehe...jgn mare.....hikss...

pstt; membebel pjg2.....yg tu je nak citer.....hahaha...


54 comments:

Dee said...

tahniah..tahun baru rumah baru..bestnya..xpe..slow2 lah..bukan senang nak senangkan..

el said...

cantek nye umah hang ..nak jugak...
umah baru di tahun baru smoga pas ni dpt org baru insyallah :)

N A N I E said...

Congratsssss dearrrieeee..Hepi kan dah ade rumah sendirik :) mananye deko deko..tunjuk la picca..

mesti cantekkk umah u :)..ala biar la orang nak kata apa..janji niat u ikhlas..:) btw..boleh ai tau sape developer..OSK Prop ke? atau ai salah?

MrS. F!zA said...

tahniah..bestnye dah masuk rumah baru..kami pulak baru membeli..lmbt lg la nampaknya..

cantik gilerrr rumah

atty's said...

Alhamdulillah zura..settle ye semua
cantik rumah tu ..

Ena said...

Rumah ni kat area mana yer? mcm biasa tengok kat belah Ipoh sana.. :D

Cantik!!

Farra Dhelina said...

ya allh..bestnya kak..semi-D pulak tu..bape blk ni kak?

E K A said...

bestnya dah ada umah senirik

zura@iwan said...

Dee~

thks Dee....ye la rezki masing2....bkn sng nk sng..hehe..

zura@iwan said...

el~

besa je ni weyy...ala hg pon dpt umah br gk thn ni..hehe...
amin...mudah2an doa mummy preggy ni aku bjaya dpt bb this yr...

zura@iwan said...

NANIE~

thks dear......ala nnti kita up picca ye...x ler scantik umah u kan..hehe...

yup betui develop...OSK,...

'NuReeN' said...

best2 ada umah sendrik tambah deko dapur sndrik plak tue.. sape kata menunjuk??? x salah kan nak wat n3.. ni kan blog sendrik.. suka ati la nak n3 apa pon kan.. janji happy....

klau ada buat nuri msk umah jgn lupa jemput yerr.. ehhee

zura@iwan said...

Mrs FIZa~

thks dear...x per pelan2 le..kita pon dl lama gk nk dpt ni...

SyaNa said...

tahniah zura
best woo umah ko luas tanahnye

zura@iwan said...

Atty~

Alhamdulillah kak...cuma tiggl sket2 je nk kasi elok sket....

zura@iwan said...

Ena~

rumah ni area Kedah Ena..kt Sp..hehe..

Rinna said...

Alhamdullillah..peduli laa apa org nak kata.. akak suka tgk rumah org nie.. best jerk.. dpt beli umah baru ..besar plak tuh..syukur laa.. akak doakan moga zura akan ditambah rezeki lagik.. insyallah..

zura@iwan said...

Farra~

hehe....bleh la farra...ada 4bilik 2 bilik air..

zura@iwan said...

EKA~

Alhamdulillah syukur sgt2...rezki dr Allah..

zura@iwan said...

Nureen~

best2..hehe....aahh dpr deko sdiri..hasil dr carian tenet gk....dpt idea..hehe..
tu la...segan la nnti org kata..huhu..

insyaAllah kalu buat nuri nnti..jemput le...x buat nuri pon mai je..hehe

zura@iwan said...

Syana~

maceh beb...
aahh luas gk le..pueh hati.hehe..

zura@iwan said...

Kak RInna~

maceh kak...alhamduillah rezki dr Allah...buat takat mn kita mmpu je kan..mgkin rezki sy dpt rumah dl..nnti dpt rezki anak plak...Amin.....

alyyani said...

zura & iwan, cantik sangat rumah korang. semiD mmg idaman. tp umah sebijik pun nan ado lg. kahhhhhhh... aku rasa part org kata menunjuk2 tu lebih pada cmne kita elaborate the story dan aku tau ko bukan org begitu. so aku tak sabo nak tgk KC dan lain2 area dalam rumah kamu itu! :D

fazilzura said...

wah besh nye dh dok um baru .. haku pun dh lamo beli , reno skit... nw dh ok ler.

nnt aku dtg penang harus terjah umh k & gie

Ummi Eisya said...

best tu..semi d lagi..alhamdulillah..moga lepas ni lagi dimurahkan rezeki..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

cantiknya rumah zura ni..jarang2 tgk org pasang grill warna putih...memang sangat menonjol..alhamdulillah...rumah baru di tahun baru...

ieda said...

waa tahniah dikkk ... sukenya akak tgk kawan2 semua dah ada umah sendiri .. akak dlm berangan lagi .. doakan utk akak jugak yer ..

cepat2 update pic baru umah .. x sabar nak tgk design .. leh jadikan panduan :)

Gieyana said...

Dh Up sini yer..tahniah2..siap juga akhirnya noh..:D

*∽ IZAN ∽* said...

salam Zura...! alhamdulillahhh.. tahun baru lembaran baruu..rumah baruuuu!!

cantekkk sangatt rumah Zura ni... ada lamann.. satu tingkat je pulak tu memang terbaekkk laaa.

2 tingkat leceh turun naik tangga... huhu.

Takpe... izan doakan semoga di limpahkan lagi rezeki tahun ini utk zura sekeluarga.. aminnnnnnnnnn

E.d.Y said...

design rumah sngt cantik la

zura@iwan said...

alyyani~

thks alya....x per x semestinya ada umah sdiri tu adalah satu kperluan kan....itu hnya la kehendak...satu hari ada rezki ko..
ntah aku pk cm tu lak...x per ikut la org tgk cite aku tu cm no kan..hehe...
wokeh...nnti free aku update len...thkss

zura@iwan said...

fazilzura~

aahhh bleh duk dh nie...tp x duk tetap lg le..time weeken terjah le..hehe...ko punye umah sure bsr lg ni..hehe..

ok..mai la..

zura@iwan said...

Ummi Eisya~

alhamdulillah idaman gk tu semi d...hehe...amin...

zura@iwan said...

Damia~

thks ibuDamia....alhamdulillah syukur stakat nie..hehe..aahh suka kaler putih...

zura@iwan said...

kak ieda~

thks kak.....alhamdulillah rezki km..nnti rezki akak plak....insyaAllah....

wokeh...nnti sy update ye..hehe

zura@iwan said...

Gie~

aahhh up dh kt cini...sj share2...hehe...siap gk akhirnya..

zura@iwan said...

IZAN~

slm izan...alhamdulillah smbt thn br..umah pon siap dh reno...hehe...

maceh izan....tu arr...lmn tu yg best sbb luas gk..hehe...

betui2...rumah 2 tigkt x larat nk nek kan..hehe

amin.....mudah2an ye izan...

zura@iwan said...

Edy~

yup..tu yg kita bkenan tu...

Sham said...

wah bestnye dapat rumah sendiri... salam kenal...folow u...

zura@iwan said...

Sham~

alhamdulillah....syukur....
slm kenal..thks pollow ye..

mama tisya said...

bestnye dh ada umh sendiri..bole deco mcm2...hah cpt up smua bahagian bilik...aku suka tgk..yela aku tkde umh sendiri lg..huhuhuhu

ALoNa Cintamaniszlite said...

Mahaiii umah besar ni...
Takpe zura...umah ni aset.

Ogy said...

SHANTEKLAH.....
tanah pun nampak besauu sket berbanding umah ai...ciputt je tananhnya...bolehlah nk buat tanam lalang...ahakss...

[-suziey-] said...

fuh perjalanan sebuah rumah..ekkekee:D tahniah wei..umah dh complete siap..hiks..

zura@iwan said...

mamatisya~

mmg bestt..tp kena bkorban RM sket la kan..hehe...nnti ku up sket2..
ala x per x wajib ada umah sdiri kan...

zura@iwan said...

Kak Alona~

ye la...nk umah bsr..mahei la kan....hehe...betui2...aset utk anak2 gk..

zura@iwan said...

Ogy~

umah u kasi la tunjuk ai nk tgk gk..hehe...u deco2 sgt kreptif ok...laman luas ku x tau nk tnm apa daa...haha...

zura@iwan said...

suziey~

hehehe...tau ku buat tajuk n3 tu noh..perjalanan sebuah rumah...hahaha.....thks2

wantie said...

hmm.. ada tanah & laman tu. pas ni leh ler tanam pokok bunga.cantik cantik.

zura@iwan said...

wantie~

haha...nnti buat gardening plak..kahhhhh

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

nanti eida balik sp...leh la p jalan2 kat umah akak kan...

zura@iwan said...

Purple~

ok..rojer2 arr kalu akak ada sn..hehe

Ms AiReEn MoHd said...

weh tu die chantek nyer umah ang...doakan umah aku pun cecepat siap gak mcm umah ang..nak pindah gak

zura@iwan said...

@Ms AiReEn MoHd

hehehe...maceh beb...
insyaAllah x lama siap arr tu umah ang...rezki bb masuk umah br kan..hehe..