♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Wednesday, February 6, 2013

Krabi,Phuket&Hadyai2013 : Long Journey is Begin...

Assalamualaikum wbt...
Salam Sejahtera..

Bismillahirahmanirahim...

Alhamdulillah dapat juga akhirnya saya share story trip percutian 5 hari 4 malam kami berdua pada bulan januari hari tu...percutian kononnya sempena anniversary ..hihihi..Terlambat up entry ni bukan apa...gambar-gambar yang banyak yang perlu di tapis, dan di cop sirim...kakakakaka.

Sebelum ni saya ada mention, yang kitaorang pergi ni by bus...dan pergi bersama rombongan beramai-ramai dari group Koperasi, yang menggunakan Agen MahaIzah Agensi. Package include transport, penginapan dan makan...so memang tak perlu risau pasal perjalanan sesat ke apa, tempat tinggal yang dah disediakan dan yang penting makanan itu Halal...:)

Okeh lah...itu saya cerita serba sedikit pasal trip nie....so mari layan gambar dan penerangan yang details dari saya pada hari pertama perjalanan kitaorang...yezaaaaaaaa!

Tarikh : 24hb Januari 2013
7.15am berkumpul di Kampung Ku, Gelugor dan Masjid Seberang Jaya.
8.00am bertolak dari Penang , 9.30am sarapan pagi di R&R Gurun dan bertolak ke Changloon..

 Lama tak naik bas perjalanan jauh gini...wahhh layan ceta "Istanbul Aku Datang" sambil bas membawa kitaorang ke Changloon...hehe..


Berhenti di hentian sebelum sampai border untuk urusan Departure Card untuk masuk ke Thailand, Kak Su (Koperasi) dan En.Madi (Agen MahaIzah) sedang mengagihkan Departure Card, tak de Card ni tak boleh masuk dan balik Malaysia tau..hehe

 Dah siap kitaorang punya....:)

 Owhhhh di sini berlakunya kesesakan yang teruk gak...huhu...beginila, kita hanya merancang, Dia yang menentukan...that why perjalanan jadi terlambat sikit sampai ke destinasi sebab kesesakan yang berlaku..kami redha je..

 Ni baru di Imigresen Malaysia....masa tu dah jam 12pm tak salah...

 di imigresen Sadoa, Thai lagi ramai...tapi kitaorang sebab dah by group jadi tak perlu beratur di Lane invidu...Selepas settle urusan cop passport di imigresen segala..kitaorang bertolak ke Hadyai untuk makan tenghari..jam 1.30pm baru bertolak

 Sampai di Hadyai jam 3pm...perut memang dah lapar...makanan dah tersedia, so kita makan dulu, kitaorang makan di Thai Malay Restoran , biasa la sure ada Tom Yam kat sini...hikss, lepas makan....solat jamak dilaksanakan , Alhamdulillah ada tempat solat di situ ...

 Wayar berserabutan...hehe..

 Alhamdulillah dah selesai makan dan solat...dalam jam 4.30pm kitaorang bertolak ke Krabi, masih jauh lagi perjalanan ni....hihi

 On the way stop di Hentian Trang jam 6 petang...ada yang nak buang air kecil lah..driver nak rest kejap minum kopi ...sian driver...hehehe..kitaorang pun letih gak duk lama-lama dalam bas....rehat badan kejap.

 nie la bas yang berjasa pada kitaorang...Alhamdulillah bas tak buat perangai....good!hikss

 sempat gak ronda dalam kedai ni jap..ada jual kek gak..tapi korang kena tengok ada tanda Halal yer...hehe

 Kedai makan muslim... last day kitaorang akan datang makan tengahari di sini..

 cantik gak kawasan hentian rehat Trang ni...
 Bas sekolah kut nieh? ke bas polis? hahaha..

7pm sambung balik berjalanan kitaorang,....perjalanan ke Krabi yang mengambil masa lagi 2jam, memang regret gak sebab nanti sampai Krabi dah malam...attenari sebenarnya sampai di Krabi petang, boleh kitaorang ronda-ronda di Ao Nang Beach...tapi dah lari timing..terpaksa di bubar...huhu...sedihhh....

#next entry...makan steamboat di Krabi sebelum check in hotel...:)

Thanks for reading here ^_^

Love+Peace
ZII



31 comments:

el said...

kira halfday gak lah smpi krabi..bestnyeee..xsabaq nak tgk pic kt krabi

Nurzakiah Hanum said...

syok anum pun dah pergi

MRS. K said...

teringin jugak nak pi krabi. dah buh lam list tapi toan bila xtau nak pi huhu

LiYa HaNiF :: said...

rugi lak rasa tak pergi thn yg sudah.. sbb company buat family day .. disebabkan qalesya kecik sgt lagi.. maka tk dpt nk join...

Nad MamaZN said...

Bestnye kak..
Lagi, lagi...citer lagi..

Puan Hazel said...

jgn lupa bg tips ye.. tetiba rasa nak pi melancong ke thailand naik bas plak..can't wait for ur next post dear!

ALoNa CintamaniszLite said...

aduhaii...ralat nya tak dpt nk ronda2 petang tu, ye..tp nk wat camno..

Dee said...

bestnya..tomyam thai superbkan....dee pegi smpi songkhla je last dec..krabi maybe naik flight kot..letih drive..hehehe..

Zura@Iwan said...

el~

bkn 1/2day dh ni weh...shari ..hehe..

Zura@Iwan said...

Anum~

best la dh penah pegi...hehe

Zura@Iwan said...

MRS.K~

ok la..ada rezeki smpi juga..

Zura@Iwan said...

Liya~

oo ya ka..

tk per...lain kali leh pegi.,.

Zura@Iwan said...

Nad~

ok Nad..
slow2 kak update ye..

Zura@Iwan said...

Puan Hazel~

inshaaAllah...ada tips saya share k...

Zura@Iwan said...

k.Alona~

tu la kak..huhu..pelan nk jln2 pantai dh..hehe...

tp nk buat cm no kan...

Zura@Iwan said...

Dee~

mmg superb dee...tp pedas kalau bab smbal dia..hehehe..

wantie said...

jauh gak noh nak sampi. kematu tak funggung tu menunggu.

dah le tu jam plak. adei...

Ina Khairina said...

yeayyy dah ada stori pasai krabi,phuket n hatyai ni...x sabaq nak baca lg,hope leh jadi panduan...in sha Alah ina jugak merancang nak ke sana x lama lg

Zura@Iwan said...

wantie~

mmg jauh gk beb..kalau Hadyai dkt gk ler...

cuma boring duk lama2 dlm bas..that why dorang henti2 gak..hehe

Zura@Iwan said...

Ina~

inshaaAllah akak share stakat yg mmpu yer..
sbb trip ni kita follow je..dorang dh arrange..hehe..

Nana said...

klw naik bas rombongan mcm ni murah skit kos nye kan bape ek kos sorang

Zura@Iwan said...

Nana~

aha murah ket Nana sbb tk nek flight kan..

sorang rm800 tk slh...(laki yg bayor kan..hikss)

Rinna said...

Wahh best2.. jln2 gi krabi dah phuket..:)

Zura@Iwan said...

k.rinna~

aha kak..hadyai pun pergi gak..

Myra Jay said...

Nanti syer la cost p balik trip ni ye :)

Ikut rombongan memang best kan :D

Zura@Iwan said...

MJ~

costnya..sorang rm800 Myra included makan, hotel dan transport.

Sidratul Muntaha said...

gamob ade trailer tu lebih kurang gmbo suziey gi thailand aritu kot?!
mesti kat area situ
lori/trailer seketul and jammed!

Zura@Iwan said...

Ayu~

hahaha..ingt gk ko yer..
tu le kitaorg d tmpt yg sm..haha

Mar Maria said...

stgah ari jak ye ke krabi ni..

Zura@Iwan said...

Mar~

aha..stgh ari gak le..letih gak..

Aini Othman said...

Jomla pergi lagi. 4h3m krabi hatyai Rm690 je dr kl. Blh call sy di 0162178290. :)