♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Thursday, October 21, 2010

Cukur Jambul…

Kebetulan je ni...jiran sebelah umah kawan masa kat SP ritu baru je melahirkan baby boy. SO alang2 aku ada kat citu, gi la melawat amik berkat gituwww...hehehe...

Kebetulan pula, baby ni baru nak dicukur rambutnye....hehehe..dengan izin parent dia aku amik gambar ni ye...hikss. Buat kenangan....

P1110571
P1110576
Seriau ai tengok.....huhu...takut kena pisau cukur tu...adeiiiii....tapi baby ni, diam jer....layannnn...geli kut...hikss
P1110577
Tengok tu...licin nmpk urat2 tu...
P1110579

Legaaa....selesai sudahhhh.....baik je baby ni, beri kerjasama gituwww...



** Just for Info....aku dapat dr men'google yer..hahaha..

AMALAN cukur jambul kebiasaannya diadakan sempena menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga. Berpandukan kepada syariat Islam, istilah cukur jambul sebenarnya tidak wujud dan selari dengan sunah Nabi Muhammad s.a.w.. Malah amalan ini juga dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang beragama Hindu.

Dalam Islam, Rasulullah s.a.w. bersabda, "Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama." (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)

Berdasarkan kepada hadis ini, ulama menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. menggalakkan umat Islam yang dikurniakan cahaya mata supaya melakukan akikah pada hari ketujuh. Kemudiannya, daging akikah tersebut diagih-agihkan kepada golongan fakir miskin.


Mengikut sunah, apa yang dilakukan oleh Baginda kepada cucunya, Hasan dan Husin, apabila jatuh hari ketujuh diadakan akikah adalah memberikan nama dan mencukur rambut mereka berdua. Rambut tersebut ditimbang dan disamakan dengan nilai perak dan kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin. Bagaimanapun, ulama hari ini menyatakan, emas boleh digunakan bagi menggantikan perak. Bahkan, mengikut Islam juga, pada hari ketujuh akan dilakukan tahnik, jelas Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz.


Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh dengan sihat.

Sebahagian masyarakat Islam hari ini tidak mencukur rambut anak-anak hingga botak sebaliknya mengadakan upacara cukur jambul sebagai adat dan tradisi yang telah dilakukan sejak turun temurun. Tambah mengelirukan, rambut yang digunting itu dimasukkan ke dalam buah kelapa.


Menurut Abu Hassan, upacara cukur rambut tidak perlu disertakan dengan marhaban atau berzanji. Ia memadai dengan bercukur rambut sahaja. Melainkan jika ia diadakan pada hari akikah, bolehlah diadakan jamuan.



"Sebenarnya terlalu banyak adat dan tradisi yang bertentangan dengan syariat tetapi masih tetap diamalkan oleh masyarakat Melayu. Sepatutnya semua perkara bidaah ini harus dihentikan demi menjamin kesejahteraan ummah. "Justeru, demi kebaikan bayi yang dilahirkan supaya menjadi manusia yang berguna kelak, tidak seharusnya mereka didedahkan dengan perkara khurafat dan bidaah sejak masih kecil," tegas beliau.

~Wallahualam..

32 comments:

Rinna said...

Cute baby tuh senyap jer..tak de plak..nanges2 ekk.. :)

'NuReeN' said...

ellesya dulu x der buat nuri cukur jambul pon.. blk umah kat baling call tok ayah yg duduk kg sebelah suruh mai umah cukur rambut itu jerr.. x der la panggil org mkn2.. pastu sebln kemudian buat akikah masa raya haji..

zura@iwan said...

Kak Rinna~

aahh kak...senyap je dia...kasi puting je...hehe

zura@iwan said...

Nureen~

betui tu...buat cukur rambut je..mcm kenuri aqidah tu ok le..mcm bb ni parent dia buat cukur rmbut je..x buat knuri pon.hehe

Rizziela said...

Haziq tak pernah cukur jambul sebab sejak lahir rambut dia sikit :D

botak lincin kepala bb kena cuku :D

Dee said...

kakak dee pun dulu cukur rambut cucunya sendiri..kalo dee x berani gak..hehehe..

Amy Syaquena said...

salam...

ala comelnya baby diam je dia..

el said...

rs ngilu lak tgk dia tu cukur jambul bb tu...tp kalo tgk real lg ler..hehehehe...

Ieda Al-Habsyi said...

amanda tak cukur dulu, sebab ieda takut tgk urat2 kat pale dia nnt hehehhehe :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

amani pun cukur botak licin..tapi skrang xbotak lagi.. :P

10 said...

baik sungguh baby tu ya... x nangis pun...

pengalaman org masa hawa dulu... buat kenduri bacaan doa selamat, cukur rambut sampai botak, pastu 'pecah mulut' ke apa ntah... tok guru yg buat semua tu...

Hezesuze said...

dulu anak weols pun abg pomen yg cukurkan rambut smpai botak huhu

ieda said...

cumeinya baby tuu .. anak2 akak x cukur rambut punn .. kata org cukur rambut akan membuatkan kanak2 tu ikut cakap kita kann ...

tapi zaman skrg nie .. x leh cakap jugak .. kalau nakal , nakal jugak .. atas didikan kita sbg org tua sbnrnya :))

Ena said...

masa time ni senang nak cukur tapi klao dahbesar.. usahklan nak gunting bunyi mesin kat kedai dah menangis.. terus tak jd gunting sampai la nie.. dah panjang benor.. so, ena potong la cam rambut pekan jd nye.. hahah.. eh! cam lari topik pulak.. hiks!!

ikiqzana said...

ye la zura.. seriau menengok nyer kan.. baik bb tu.

zura@iwan said...

Ziela~

ooo ye ke? dh mmg x de rmbut kan..hehe...

zura@iwan said...

Dee~

sllnya kita pggey bidan2 dtg cukur sbb depa expert..hehe..

zura@iwan said...

Amy~

aaahhh diam jerk..kasi puting dia tido jerk..hikss

zura@iwan said...

el~

aku tgk real mmg rasa seriua beb....parent dia siap rakam video lg tu...jeless aku...bila turn bb aku lak..huhu..

zura@iwan said...

Ieda~

lorr ye ke? stgh org x amalkan...tp utk buang kekotoran kan...better cukur..

zura@iwan said...

Purple~

hahaha..ye la...skrg nk tumbuh la rmbut..hikss

zura@iwan said...

10~

stgh org buat knuri bagai...tp buat knuri doa slmt kecil2an x per..kalu x buat lg x per kan....len la kalu aqiqah...penah dgr tu..pecah mulut, kasi minum madu kan? ermmm..

zura@iwan said...

Kak Ze~

bran abg pomen akak cukur ye...lembut la kulit kepala bb tu...riso ye...hehe

zura@iwan said...

kak ieda~

ye ka...x sure la plak, stahu zura utk buang kekotoran jerk....hehe

betui la kan..skrg ni kalu nakal...x leh nk buat apa kan...tp kena la didik dr kecik kan..

zura@iwan said...

Ena~

ye le...time cenggini senyap jerk....x larat nk angkat tgn lagi..hahaha...bila dh bsr meraung2 x mau gunting rmbut takut tgk alat2 gunting tu...tp stgh budak ok jerk..hehe

zura@iwan said...

k.zana~

senyap je dia zana...mybe dia geli2 kut..ahhaa..

Ciklinn said...

baiknyer baby diam jer ha... umar haritu mcm nak perang aku tau

zura@iwan said...

Cik Linn~

ye ke? masa tu umar umor brp?bb ni baru 23 hari x slh aku..hehe

[-suziey-] said...

AAH BTL..aku tau majlis cukur jambul yg siap letak dlm kelapa la sume tu bidaah..sbb tu aku xbuat..eloknya cukur je botak sume kepala tnpa perlu majlis2 tu sume..tp besela bila dh sebati ngn adat especially bg mak2 kita ni dorang kuat sgt pegang pd adat tu..

zura@iwan said...

suziey~

siap capital letter lg AAH BTL tu..hahaha..

tu la psl...mcm2 adat kan.....bg aku pon x yh la nk majlis2 bgi...juz cukur rambut kasi botak utk buang semua najis kekotoran dulu kan..hehe...

wantie said...

Amirul dulu cukur rambut sekali wat akikah.

zura@iwan said...

wantie~

kalu buat aqiqah ok la buat knuri sekali kan..hehe