♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Friday, October 19, 2012

Mr Hubby | Kembara Ke Yogya ~ Gunung Merapi...

Assalamualaikum wbt...
Salam Sejahtera..
Peace!

Wahhhh sejuk petang nie...hujan dari tengahari tadi....Alhamdulillah ada panas dan hujan....:)

Opsss...sebenarnya tak habis lagi story Mr Hubby pergi ke Yogya, so ni last entry untuk entry Yogya nie...takut orang boring...macam la suami dia je pergi oversea...huhu. Ala saya nak sharing kat sini aje...terpulang pada kawan-kawan nak menilai macam mana, sebenarnya ini semua kenangan family yang perlu di simpan untuk kemudian hari...betul tak?...melalut sudahhh...hahaha..

Selepas hubby melawat Pantai Prangtritis dan Candi Borobudur di link Nie...hubby meneruskan lawatan ke Gunung Merapi, yang berlaku letupan terakhir pada tahun 2006..

       Gunung Merapi adalah sebuah gunung berapi di Jawa Tengah, Indonesia. Ia merupakan gunung berapi yang paling aktif di Indonesia dan telah meletus sebanyak 69 kali semenjak 1548. Ia berdekatan dengan bandaraya Yogyakarta, dan banyak penduduk tinggal di hilir gunung berapi berkenaan, dengan perkampungan paling tinggi 1700 m di atas paras laut. Oleh kerana bahayanya kepada kawasan berpendudukan ini, ia telah dinamai sebagai satu Gunung Berapi Dekad ini.-source Wikipedia


 Risau gak bila hubby call kata nak pergi Gunung nie...doa banyak2 agar selamat..Alhamdulillah semuanya lancar....


 Tak salah saya..menurut hubby, ni batu yang jatuh dari gunung merapi tu le...


 tinggalan van, motor, rumah yang di makan oleh lava gunung tersebut....dan menurut sejarah, hubby la story...ada seorang Bomoh yang dipercayai oleh penduduk di situ dapat berdoa dan mengelak dari meletusnya Gunung Merapi, Bomoh tu pula diperintah agar menjaga gunung itu oleh Raja, oleh kerana taat setia pada perintah Raja...pada saat gunung itu meletus Bomoh tu masih tak berganjak dari rumah dia....dia asyik berdoa agar gunung itu tak meletup....tetapi akhirnya dia meninggal di rumahnya sendiri pada ketika gunung merapi telah meletup dengan hebatnya....wallahualam...


 Nampak kan gunung merapi tu.....masih ada yang menetap di kawasan berdekatan dengan gunung merapi ni....huhu..

 Hubby beli Ole-Ole Khas dari sana...Bakpia Pathok

 Kilang memproses Bakpia Pathok...ia sejenis kuih yer...


 Hotel last hubby stay sebelum balik ke Malaysia...hotel ni best sket dari hotel yang 1st tu..hehe..

 Banyak lagi tempat hubby pergi...tapi gambar macam tak memuaskan aje....saya random pilih gambar mana yang elok jer..hehe..

Wahhh macam Pilot plak suamiku....hehehe...cita-cita nak jadi Pilot gak tu, tapi tak kesampaian, bergambar dengan Pilot pun jadi la...hehe...mana lagi handsome? kekeke...

Selesai sudah entry pergi ke Yogya.....suami saya yang pergi...seperti saya yang pergi juga, kan nama suami isteri...di mana kamu berada sentiasa ada di sisi....dalam hati...wahhh sweet sangat!...kui..kui..kui..

Happy Weekend semua! plan nak pergi mana plak yer weekend ni....:)

21 comments:

Anum said...

wow bestnya

ayut said...

gunung merapi tu gmbar yg belakang tu ea?jauh ye lava dia pergi....risau dgr...

wantie said...

tu dia besaqnya batu hat keluaq dari gunung berapi tu. kalau hempap orang mau kojol tu.

Tihara said...

as salam,

hotel hijau tu cantik,best jugak ey gi sini :)

atuk said...

Assalamualaikum Zura

tentu seronok...
tunggang motor sendiri

Nad @ MamaZN said...

Kak zura, citer pasal bomoh tu ada kluar kt suratkhabr

ieda said...

wahh memang seronok ..
tgk je jadilah akk nie
tempat cantik .. banyak leh jalan kalau kesana lama kan dik ;)

mamalieyna said...

cerita yg menarik... harus abadikan kt sini kan...

jauh perjalanan luas pemandangan...^_^

ALoNa CintamaniszLite said...

kalo zura pi...kena naik skali ler scrambler tu, hehe...ala2 gila2 remaja gitu, hehe..

Zura@Iwan said...
This comment has been removed by the author.
Zura@Iwan said...

Anum~

best kalau dpt pegi sekali kan..hehe

Zura@Iwan said...

ayut~

aha kt blkg tu...bleh pegi dkt lagi..tp x berani sgt le..hehe...

Zura@Iwan said...

wantie~

aha..mmg bleh bw maut tu..

Zura@Iwan said...

Tihara~

wslm...

hotel ijo tu nice sket la...hehe..

Zura@Iwan said...

Atuk~

Wslm...

bleh bw moto ok la atuk..
mcm sy x reti bw..haha

Zura@Iwan said...

Nad~

owwwh ye ke? x perasan pun akak..hehe

Zura@Iwan said...

k.ieda~

zura pun tgk pon jd la kak..hikss...

aha..tmpt2 dia cntik...

Zura@Iwan said...

mamalieya~

mmg harus abadikan kak..bkn sll pegi..iye dak..hehe

Zura@Iwan said...

k.Alona~

tu le kak..kalau zura pegi..bonceng blkg la ..hehe...

gila2 remaja..best tu..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Selain paket wisata Jogja kami juga melayani paket wisata luar kota seperti Dieng, Bali, Lombok, Karimunjawa dan lain-lain. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010. Email: ganeshabantul@yahoo.com

Berikut contoh paket wisata dari kami:
Jogja 4D3N Tour

Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

1st day
11.30 – 12.00 jemput dari airport
12.00 – 13.00 menuju local resto
13.00 – 14.00 makan siang
14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
15.00 – 15.30 check in hotel
15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
17.00 – 18.00 pantai parangtritis
18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
19.00 – 20.00 makan malam
20.00 drop hotel

2nd day
08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
10.00 – 11.30 Candi Borobudur
11.30 – 12.00 menuju local resto
12.00 – 13.00 makan siang
13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
14.00 – 15.30 ulen sentalu
15.30 – 16.00 menuju lava tour
16.00 – 17.30 lava tour
17.30 – 18.30 menuju local resto
18.30 – 19.30 makan malam
19.30 drop hotel

3rd day
09.30-10.00 menuju kraton
10.00 – 11.00 kraton
11.00 – 11.30 menuju tamansari
11.30 – 12.30 tamansari
12.30 – 13.30 menuju local resto
13.30 – 14.30 makan siang
14.30 – 15.30 menuju prambanan
15.30 – 17.00 prambanan
17.00 – 18.00 menuju kotagede
18.00 – 19.00 kotagede
19.00 – 20.00 menuju local resto
20.00 – 21.00 makan malam
21.00 drop hotel

4th day
Tba drop airport


The price includes:

• Private Car / Minibus / Bus
• Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
• 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
• Breakfast in hotel
• Dinner & lunch at local restaurant
• Guide
• Entrance tickets listed in itinerary
• Parking fees
• Insurance
• Mineral water

The price excludes:
• Flight Tickets
• Personal expenses
• Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
• Tips for guide and driver

* Price does not apply to peek season and high season

Price: RM 497

Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Email: ganeshabantul@yahoo.com. Terimakasih.

Kami juga melayani pakej wisata dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

Wassalamualaikum wr wb

www.wisatamurahjogja.com