♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Thursday, August 27, 2009

CONFIUS sekejap...BENGANG!!! UPDATED

Jangan takut dengan tajuk aku kat atas nih….aku tak bengang kat kengkawan semua ye. Sajor nak share2 ngan kengkawan la. Lagipun nak menghilangkan mengantuk aku sekarang…..dan mereleasekan tensen dalam hati nih…Big Grin.
prayer
Sebelum tu aku memohon maaf jika kata2 di sini ada kena mengena dengan korang, aku tak bermaksud apa2 cuma blog ni adalah salah satu tempat untuk kite bercerita kongsi pengalaman. Jika ada siapa2 yang pernah mengalaminya bleh la share2 ye…ConfusedDay dreaming
Banyak citer sungguh aku ye……bermadah helah lak….ok nak tanya sikit arr,


JIKA ADA KAWAN BAIK ANDA TELAH BERHUTANG DENGAN ANDA SEBANYAK RM1K, BANYAK KE AMOUNT TU? BAGI AKU BANYAK LA SEBAB AKU BUKAN KAYO… DAN TIDAK MEMBAYAR BALIK HUTANG TERSEBUT BAK KATA PERGI BEGITU SAJA TANPA SEBARANG KATA DIBIAR MAKIN LAMA…MAKIN LAMA, KALAU DI BANK DAH NAIK INTEREST NYA.. ADAKAH ANDA AKAN MEMINTA HUTANG TERSEBUT ATAU BAWA BERBINCANG ATAU MENGHALALKANNYA?

JAWAB JANGAN X JAWAB…..LEPAS KORANG MENJAWAB KAT SINI AKU NAK TENGOK LAK SAMA TAK NGAN JAWAPAN AKU…ERMMM ADA HADIAH KE KALU KORANG JAWAB BETUI??? OWHHHH INI ADALAH UJIAN MINDA SEMATA2..KAHHH..
ramadhan5nu8
Aku tetap aku…bila cakap salah, bila tak cakap salah…mana satu nihAt wits end…malas nak pikir panjang2….Aku pun berhutang, kengkawan pun berhutang...mybe ada yang tak berhutang langsung...masing2 ada masalah masing2 kan....sendiri pikir la..
Apa2 pun……semoga ramadhan kali ini penuh bermakna bagi kite semua…..terima kasih ….Wave

~~UPDATED~~
Thanks ya kengkawan semua yang memberi feedback kt entry nih....aku tak sempat nk reply komen2 korang...pelan2 aku reply ye. Komen2 korang memang berbaloi.....ada gak komen yang lebih kurang bersamaan dengan apa tindakan aku buat pada budak tuh..aku cekik2 tau budak tuh...kahhhhh...

Kat sini aku tak perlu nk citer details sgt la kan....ekceli aku dah minta ok utang tu, mmg naik sogan aku nak minta lebih kurang dia tu bhutang 3thn daa..Nasib baik aku dapat contact nombor dia dari member baik dia juga....aku minta secara hantar msge jerk, nak cakap phone macam segan la plak...ayat2 pmulaan sure la kena tnya kabar kan, dh lama x bhubung....

Msge pjg juga la ye....kena ayat2 nk minta hutang, uishhh.....tak de feedback pon psl nk byr balik utang tuh.....mcm mn aku nk buat.....msge lg la....malunya...last2 sbulan lepas tu dia sendiri cal kata akan byr ansuran bank in stiap ujung bulan. Ok alhamdullilah bagus la kan.....kalu dulu depa tu byr ansuran rm50 pun dh settle....ni tggu kite bermsge bagai....

Ok....yang aku BENGANG tu pasal pa tau....dah cukup bulan tak masuk juga duit, so lps cukup bulan tu aku try la msge...tnya kan...slh ke aku tnya, dah duit aku...janji nak bank in cukup bulan. Sekurang2nya kalu dah terlmbt nk byr tu msge la aku ke...ni idak..senyap. Dia pulak yang bara kat aku......sebab aku tanya dia bila nk byr.....eeee pelik tul la...hntr msge pkataaan yang buat aku bara sama la....kata mcm2 lak....sakit hati..Boleh dia kata lama dah dia bersabar ngan msge aku tuh, sbb duk minta duit kt dia, if aku msge lagik dia tak nak byr duit aku....ishhh pelik....apa barang dia nih???...

Disebabkan dia buat membuatkan aku bara....aku dengan beranikan diri cal cakap deret ngan dia, apa yang tak puas hatinya sapa hutang sapa??? ngekkk la...Setelah luahan bara tu dilepaskan dalam telefon km pun saling bermaafan di hari mulia ini.....kekkekkeke...SEKIAN...

Tapi aku tak dapat la nk banjer duit tu...sebabnya aku pun nak settle utang.....kahhh...Alhamdullillah syukur dapat juga duit tu nanti...semoga murah rezeki kawan aku tuh....

56 comments:

mama tisya said...

bab hutang ni tu la..time nk pinjam tu kemain lg tp bila nk membayar tu mcm nk lari plak...aku ni nk kata kaya tkla nk kata tk berduit idak ler..kira sederhana tp kalo org nk pinjam aku insya allah leh bg tp pandai2 la byr..

ada gk kwn yg berhutang ngan aku tp tk byr..smp aku tktau kt mn die skarng..mmg aku tk halalkn ..lantak la depa jwb la kt akhirat

MuMMy 2 Haqq said...

1k pun duit wooo..mintak ajelaa..tak salah duit kita.

Ernie said...

tu susahnya kite yang memberi hutang.. lagi ngan adik beradik @ kawan rapat. kalau saya tetap akan minta sebab saya pun bukan orang senang.
bawa berbincang... saya rasa dia akan faham... kalau tak faham gak memang muka seposenla kawan tu hehe.. sorry emo sikit

sis_nita said...

lorrr.. pi mintak jerr dik oii.. hengat senang ke nak dapat rm1k tuhh.. mintak.. jgn tak mintak..

kalo nak halalkan pon, ikhlas halalkan.. tapi kalo bab duit ni payah sket rasanyerr..

kalo akak, mmg akak pi mintak..

bspotgurl said...

Ishk, dah dinamakan pun HUTANG so kenalah dibayar balik.. Cuba antar SMS kat dia tanyakan hutang RM1K tu

cik intanurulfateha said...

.kak, 1k tu byk tau!
.haish sile mintak oke!

CaMaRPuTiH said...

pada aku.. kalo org kata pinjam.. mean kene pulangkan balikkan? aku pernah kasi org pnjm tp sumer pulangkan blk.

aku rasa ko mtk jela.. follow up dgn dia tp jgnla smp bertekak bertarik tudung bagai. buat cara berhemah. kita bknnnyer j u t a w a n main pejam mata je. rm1k tu convert rupiah mak aiiiii macam2 boleh beli!

shi3la said...

beb hutang@pinjam kener la bayar balik...maner leh diam jerk..aisehmannnn....paling tak syok ini lakan...org yg berhutang ngan kiter kiter lak hengeh nak ingat kan diyer..padai hutang pandai bayor la wehhh...

afdni said...

zura 1k tu duit gak..byk gak tu..bleh shopping raya..try la mintak cara baik..nnt bler dah lelamer dah lupa lagik susah..

CINTAMANISZ Lite said...

Uiii aii..byk RM1k tu. Nak carik duit halal ni bukan senang Zura. Nak perabes senang.

Citer pasal hutang ni..selagi Zura ada nombor kontek dia..pi je laa mintak. Sebab mmg ramai org yg suka meminjam ni..nak meminjam muka manis mai umah bagi salam. Tp bila nak membayarnya?? Terserempak berlaga bahu pun wat-wat tak kenal. Kawan baik tak kawan baik..

Gieyana said...

Try slow talk kat dier ar..x pon guna 3rd party..paling teruk skali ko wat report polis pastu mintak polis tangkap dier..

hmmm..ada akta ker utk kes hutang erk..susah gak! unless masa bg hutang tu ada sign black n white...

^^ try minta, minta & minta ar..mesti rasa tebal muka kan..aku pon mesti jd cam hang...rasa cam terbalik lak..mcm kita yg utang dier...

^^ harap2 hg dpt balik duit 1k tue..x pon pinjam kt aku nak? tp aku tak kayo gak nie nk kasi pinjam pong..huhu

zue_annie said...

UITTT BNYAK TU ANGAH....P MINTAK BALIK TGK DIA KATA PA..THEN BINCANG...TNYA BILA NAK KASI KATA LA URGENT NAK PAKEI KE APA KE K....

el said...

wahhhhh byk tu
len kali leh la aku mtk kat ko eh..kot2 aku sesak2 ke..kahhhhhhhh

haaa..betul kt depa tu
g la mtk balik...
tang budak tu nak mtk duit ko kemain lg...caitttttt

mtk jgn x mtk..kuang asam pya org
xpun kalo dia x mmpo..so bayar ansuran

haaa dh dpt nti..banjer aku ok

alyyani said...

zura, penah jd kat aku. tp amount tak banyak la. ratus2. amount lebih seribu penah jd kat wan. smpi skang senyap jek. aku lak yg over bising, yela, hak kita, mmg patut ditunutu. lg 1, peminjam tu tak takut ke berhutang dgn org? ish2...

ibu_umairah said...

rasanya utang tetap utang....sebab kalau org itu janji nak bayar haruslah tunaikan......kita bole tanya,,tapi dengan secara lembut////

[-suziey-] said...

hmmm...ni nk minta kaunseling ke? kang aku bg xlarat ko nk baca..ekek:D apepn bln ramadhan ni buang yg keruh amik yg jernih..tp hutang jgn lupa..bw smpai mati tu wei (hope org yg hutang ko tu baca komen aku ni.ekeke:D)

MaMaQaYPo FaMiLy said...

antar ler SMS kasi HINT yg kita nak dia bayar utang....

AINANAM said...

senang je cara dia..kita utang kat dia balik..kta kat dia..kita ada masalah besar..so nk pinjam duit kat dia..abis citer..settle kn masalah..tui x????

wantie said...

wei.. banyak tu 1k. bagi aku la
hg kena mintak gak. kalau dia tak boleh bagi lump sum. hg suh la dia bayaq sket sket.

Dee said...

wui..byk tu rm1k..kalo aku mintaklah depan2..kalo x byr gak jgn haraplah nk aku halalkan..kalo dia byr kt ko bulan2 50 pun dh settle kot skrg ni..sabar jelah..masa berhutang pandai..masa nk byr hutang liat..x suka org gini..

iNa said...

huhu...fobia tul ngan org hutang2 nih..
WAJIB mintak blk tue...1k byk maaaa..mcm2 leh dpt tau ngan 1k tuh..

n pada yg berhutang tue..ingat2 la byr blk yer...
kt dunia nie lepas la...tp kt akhirat nti...lu pikir la sendiri..

niza said...

perghhh 1k tuh...weii...gi mintak la..pasni leh banjer i mkn kat bandar lama....hehehe...
ape kata sms dia wat2 tny kbr...pastu selit2 la psl hutang tuh...

sis_nita said...

haaa.. bagus2.. elok laa bermaap-maapan tu yerr..

aminnnn.. dapat gak lek duit ko tu dik..

zura@iwan said...

mama tisya~mmg arr bab2 utang ni kdg2 kwb bleh jd lawan kan...aku pun segan la..kite nk minta tu satu hal..kalu aku kayooo...x per lg...ni aku pun bhutang gk..

lg dasat ilang cm tu je ek...aku nasib baik dpt dkesan...

tq 4 yr comment..

zura@iwan said...

Mummy 2 Haqq~ tu arr 1k kan...mmg kite naik penin...dia dh byr sblm tu 200...lps tu senyap arr..tu yg kite bengang...

tenkui...

zura@iwan said...

Ernie~aaa tu la sbb kwn2 kan...susah kite nk minta depa yg bhutang lak susah nk mbyr...cm mn kan...

aaa kite pun dh minta...ckp elok2 plak tuh..tenkui ye..

zura@iwan said...

sis_nita~tu la kan...nk halalkan bkn x leh tp kite ni pun susah kan perlu duit...nnti x ikhlas lak...

mmg kena minta....tenkui kak..

zura@iwan said...

bspotgurl~betui tu dh namanya pinjam mknanya bhutang la kan...adoilaa...tenkui ya...

zura@iwan said...

cik intan~aaa akak mu dh minta ok...tq dear

zura@iwan said...

Camarputih~ ya la kan kena la pulangkan blk...wpun x de black & white...susah kan..

aaa aku minta dh...tp bengang la gk sbb dia pun bara sm..

zura@iwan said...

shiela~tu la bab2 utang ni jd pyh kan kalu org utang kite.....kite nk minta tu sogan...thegeh2 lak...tq k..

zura@iwan said...

afdni~aaa kite minta dh....kekeke...nk sopping pun x la kut kena byr utang gk...lama gk tu dia utang 3thn x slh..

zura@iwan said...

Cintamanisz~ aaa kak kite dh dpt ctc nombor dia....idak susah la....tq ya kak

zura@iwan said...

Gieyana~ dh slow talk ngan dia mlalui msge jer....susah x de black & white cm tu la len la bank kan...

aku mmg buat muka tebal la minta tuh...haizz

nk pinjam hgpa buat apa...tmbh utang aku lg ada la...kekeke...aku pun bhutang daa.a..

zura@iwan said...

Zue~aaa aku minta...kata mmg nk guna urgent kan...tu pun 2-3x gk btnya...tq

zura@iwan said...

El~ mgarut la hg, duit laki aku tu tau...nk bg hg pinjam lak...tu duit sudah lama simpan tuh....kekeke...org pinjam x mau bg blk plak...kekeke...

mmg kena minta arr...buat muka tebal sdozen...kekeke

banjer hg....nnti aku banjer ye...tenkui..

zura@iwan said...

alyyani~ owhh penah alami gk ek...sm la...duit tu laki aku punya gk ..aku yg bising lak........
ntah la x takut kut...g la pinjam ngan bank ke..kite kwn2 nk tlg la kan sbb member time susah...tq ya share citer kt cini..

zura@iwan said...

ibu umairah~aaa utang ttp utang...kite pun minta scara baik tu...ingt nk p serang umah jer tp x mau la buat cm tuh..tq

zura@iwan said...

suziey~ amboi nk kaunseling plak ye....hehehe.
betui...aku x mau gaduh2 tau , malu sbb utang gaduh2 lak...kekek..tq na kasi pdpt..

Gieyana said...

Nasib baik dh dpt..hmmm mcm taw jer citer nie..hiks!

X per..hikmah di sebalik kejadian yer..kena beringat2 psl kwn kdg2 binasa..mcm kwn mkn kwn gitu..masa nk minta tolong kita tue mmg lembut lidah..tp bila time nk bayor..huhuhu

zura@iwan said...

MamaQaypo~ aaa sms dia dh...x de hint2 ye kak...trs tnya tp ada la ayat sembolik gk tuh..tq ya kak

zura@iwan said...

Ainanam~ ishhh hg ni depa x de duit cm mn aku lak nk pinjam...lawak lak..kekeke..

zura@iwan said...

Wantie~aaa kita minta pon..tu la mslhnya dulu dia x mau byr ansuran...tggu kite minta br nk hegeh2 nk byr ansuran...

tq 4 yr comment

zura@iwan said...

Dee~ tu la byk kan...x per ni pgajaran pd kite gk..mslhnya dulu dia x mau byr ansur2...skrg kite minta br nk byr...teruk kan....tq ya

zura@iwan said...

ina~tu la ina fobia la nk dpt bg org utang byk2 cm ni...bila time byr susah nk byr...huhu...

lu pk la sdiri....tq

zura@iwan said...

niza~kekeke....i banjer bank plak la kalu i dpt duit tu...sbbnya i pun bhutang...kakakaka...

aaa minta dh sms tnya2 kabar dulu....then tnya psl utang....lmbt juga nk mmberi jwpan tu bila nk byr...haizz...apa2pun tq

zura@iwan said...

sis_nita~aaa alhamdullillah dpt blk la...tp bln ni x byr la depa sbb nk guna duit utk raya...kita lak baik kasihan kt org...x per la x yh byr lg lps raya byr...huhu..

zura@iwan said...

Gieyana~aaa dpt la..jenuh gk la minta kt org...haizz...aikk mn hg tau lak...x de citer kt org lg nih...kekeke...

aaa pgajaran semua nih...aku redha...

Gieyana said...

wei..serkap jarang daa...hahaha

zura@iwan said...

Gieyana~pandai la hgpa...nk serkap2 lak ye..

ikiqzana said...

huuuhh.. akhir nyer selesai jugakkan.

zura@iwan said...

ikiqzana~aaa akhirnya aku juga kena mgalah....sdiri minta...huhu,,

shyeh said...

mcm pelik kan,org yg berhutang plak ckp mcm tu kt pemiutang..kalo pinjam kat along,dh selamat la..huhu

dunia..dunia..

zura@iwan said...

shyeh~aaa tu arr mmg pelik dia plak bara kt kite...haizz...x tau la..

neezareef said...

zura mmg la susah nk tuntut utang nih..mcm2 la alasan ataupn senyap je xde feedback..kena tebalkan muka la nk mintak blk duit kita tuh

zura@iwan said...

neezareef~ya la segan tau....nk buat cm mn kan tpksa duit kan..kalu berpuluh x per lg...ni aduss...susah nk dpt tu..