♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Wednesday, August 29, 2012

Aidilfitri 2012 | Sambutan Syawal Di Perak

Assalamualaikum..

Kembali kita di sini, semoga readers semua sihat2 belaka. Kepala dan mata wink2 sket hari ni....sebab semalam tak cukup tido, hero kecil tu tak sihat..merap je dia, kena selsema dan batuk ...sian anak mama...semoga Irfan cepat sihat yer, anak mama kuat....~_^

Lemau la plak nak story pasal raya nie....apa2 pon saya try the best update sikit, pelan-pelan kayuh ...hihi.

[entry mengandungi banyak gambar juga nie....jgn sampai berpinau mata plak yer...hehe]


Sambutan hari pertama Syawal kali ini disambut di rumah Mak Abah aku di Perak, giliran sebelah aku pula la....memang menjadi kebiasaan kitaorg gilir2 beraya, tapi lucky la kampung dekat2 juga la...orang utara juga. Tapi cuma orang kata, sambutan raya pertama tu la yang best kan....walau mcm mana pun, dapat juga beraya kedua2 belah pihak, berbanding yang kampung jauh2 tu. Kami serba berpakaian berwarna kelabu tahun ini...kalau beraya di rumah saya memang kitaorg suka2 buat tema...hihihi...

Adat bersalam-salaman di hari raya tidak dilupakan, setiap tahun memang diamalkan...tak kira di rumah saya sendiri atau di rumah Mertua....selalunya selepas sembahyang sunat hari raya. Selepas itu sesi bergambar, ada yang candid ada yang menjadi...meriah2..kemudian baru kita pergi ziarah kubur dan ziarah rumah sanak saudara. Sayangnya tahun ni tak dapat nak bawa Irfan beraya di kampung Atuk dier kat Alor Pongsu..tak sempat, time limited plak rasanya..huhu, tak per InsyaAllah raya Haji nanti kita pergi ziarah saudara belah Atuk yer.

 Gambar sekeluarga yang tak berapa nak jadi.....set self timer, masing2 tak sempat nak ready, tapi family kecil zura@iwan kat belakang tu mcm dah ready..hahaha......ok gak bagi aku....like candid pic gak nieh.....lebih suka gambar candid.

 Siapa snap picture nieh? Sure kakak Ain nieh....hahaha...nmpk lagi kembang la muka Irfan....Mr Daddy nampak kurus sikit! hahaha best la tu kena puji...kakaka..

 Aliff Irfan dah rimas, tak mau pakai kopiah tu dah....Mak Long dengan kakak Ain tolong pujuk dier...hehe

 Sembang apa dengan Opah tue.....nak tarik spec Opah la tue....huhu

 Cucu kesayangan lelaki sulung dalam keluarga...Alhamdulillah...

 Kedua2 cucu kesayangan bersama Atuk, Opah dan Cu La dorang..

 Mak Nyang yang Penyanyang....:-)

 Tersandar kekenyangan ke! Wajahnya sentiasa ceria, tetapi di lubuk hati kecilnya ku tahu ada kesedihan yang tersimpan.....Sayang Kamu!!!

 Apa nie? Bdk2 bsr Irfan masih tak tahu benda apa la dorang kasi nieh!...yang dia tahu nak masuk mulut je nieh...hahaha.

 Baju kurung moden saya, kaler tak berapa nak ikut tema ...tapi yang penting ada gak grey2 di situ...lantak lah..hahaha. Irfan dapat duit raya dari Atuk, Opah, Mak Long&Ayah Long...terima kasih semua...

 Mula operasi nak jelajah lah tu.....

 Achik kasi duit raya....sampul The Smurfs, cute sangat!

 Yeayyy...Irfan pun ada....terima kasih Achik.....

 Sampul Raya Achik kasi , Irfan tak masuk mulut plak...sebab sampul dia best kut...hihi.

 Nampak saya macam besar je kan.....tapi memang saya nak membesar, nak tahu apa itu Raya....hikss

 Ignore je dua orang anak dara tu...cer tengok Irfan yang happy! Slim kan pipi saya...adik saya tembam lagi..hahaha

 Irfan nak buat Peace gak....huhu

 Habis la muka Mama ...huhu

 Ha....baru jadi....

 Dua orang anak dara yang masih single....siapa nak tackle? hahaha..

 Aliff with Kakak Balqis, dah tukar uniform pun dia....nanti jalan raya baru pakai baju melayu tu balik, hihi. Lagipun Mak Ndak dan anak2 dia datang beraya....so kitaorg stay kat rumah dulu sebelum keluar berayu.

 Kita bergambar kenangan dulu.....saya pun dah tukar tudung, senang sarung je terus tudung tu...hehe

Gambar beramai2 bersama family Mak Ndak dari Pahang .....(tersesat sorang hero kat sini...hihi...bebai nak susu...)

Alhamdulillah kemeriahan itu terpancar di wajah kami sekeluarga dengan adanya ahli baru dalam keluarga pada kali ini.....teringan nak tambah sorang lagi la rasanya.....huhu...Irfan pun dah besar, eh dah ready ke saya nie? hihihi..

## sambungan entry Sambutan Syawal di Perak ada lagi yer, sesi ziarah saudara dan hari raya kedua menerima kunjungan sanak saudara ke rumah, Mak buat laksa .....saya update nanti yer....:-)


13 comments:

ieda said...

wah ramai ahli keluarga zura ye ..
tema perak lak tuu
cantik ..
semua sedondon nieh ! ... ;)

Ena said...

a'a la irfan dah besar kan.. makin bambam dah dier.. geramnyer tgk... bolh dah tu nak tambah.. kita nak menambah tp masih lom berjaya.. sob sob..

wantie said...

tetiba nampak kelabu ja kat sini. meriah noh raya hang kali ni. maklumlah dah ada buah hati.

nak tambah baru? boleh saja kalau hang dah ready. hiksss. kata orang ramai anak ramai ni untung. murah rezeki.

ntah ntah.. dah sangkut. hikssss guwau je k.

::NureeN:: said...

eh, apesat ada purple cikit tue... lain2 semua grey.. :P

Zura@Iwan said...

alhamdulillah...
len taun nk amik kaler ceria plak.insyaAllah.

aha sedondon..sy je mcm lari tema sket..ada pepel di citu..haha

Zura@Iwan said...

pp dia nmpk bam2 tu...

insyaAllah ada rezki bleh aje tmbh...hihi

x per...usaha tgga kejyaan..

Zura@Iwan said...

hahaha...tema grey beb...meriah la juga, ye la ada buah hati kan...

insyaallah doa2kan la yer....hikss

Zura@Iwan said...

aha..sesat sket aku...haha...

x per ada gk grey sket..haha

ALoNa CintamaniszLite said...

cantek pink ngan kelabu tu...sesuai la. takde laa kelabu semua, hehe..

Zura@Iwan said...

kak...pepel + grey tu...

tu arr..sy suka gak, mula2 cari kain tu nmpk cm grey byk, bila buat bj..pepel yg menonjol la..hehe

::NureeN:: said...

pagi tadi baru on balik camera, dh ok.. saje tau dia x bg aku hambik gambo hg huhuu

::NureeN:: said...

ada sms el semlm tp anset dia off la..

Zura@Iwan said...

hahaha...pdn muka hg, mmg x kasi amik gmbo aku la tu...

x per len kali kita posing2...

# owhh ya ka? awat anset dia off tu...hmmm....