♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Tuesday, November 26, 2013

Kidland, Penang | Freedom Through Edutainment

Assalamualaikum..
Selamat Hari Selasa Bloggers,

[entri mengandungi banyak gambar ye...snap by camera hp)

Secara kebetulan family outing hari Sabtu hari tu...plannya nak jogging pagi tapi dah terlewat, hari dah nak cerah..hahaha, so Baba Irfan bawa kami pergi breakfast .

 Cuaca cerah pagi tu macam dah tengahari...breakfast dah lewat daaa...huhu

 on the way nak pergi breakfast roti bakar + telur 1/2 masak kat mamak stall..
(kena buat satu seat la kat tengah tu..Irfan suka sungguh duk tengah2 tu..huhu)

Dah pandai buat "Peace" ..haihhh ikut Mama aje 


Anak Manja Baba...terlentok je 

Amboiii..Pose manja....hehe

sempat snap telur 1/2 boil yang dah cair je...yang lain semua dah selamat masuk perut..hehe

Selera Irfan makan....

Okeh..kenyang Baba, terima kasih belanja...

Anak cina mana nie....hahaha..

Lepas dah kenyang breakfast, Baba Irfan bawa ronda-ronda area Prangin Mall, than secara kebetulan ternampak banner di tiang-tiang lampu area Prangin Mall, berkenaan dengan Kidland Penang. En daddy kata, jom kita usha2...ok2 jom..!
(Picture above: counter before nak masuk Kidland)

Tak clear picture kat atas tadi...nah Mama Irfan pinjam picture dari web Kidland, Irfan kan free lagi..so yang kena bayar Parents je, rm5 so...kami pun try la bawa Irfan masuk...hikss..

Entrance...kalau Kids yang dah kena charge tu, ada passport setiap orang nak main permainan dalam nie kena scan. Kami Irfan tak payah.., sebab free kan..

Irfan kehairanan...kerterujaan pun ada...kahhh!

sebenarnya Parent Irfan pun teruja, macam nak join sama je...macam2 ada uols, bukan tempat untuk bermain saja, tapi plus for kids education... Police Station, Hospital, 

Army Station 

Tempat ni besar, ada dua floor...

Saja kasi Irfan pakai...tapi Irfan bukan tahu tembak-tembak lagi...hikss..

Smartnya Irfan.

"Ikan..Ikan" Irfan tegur dah...

Round la sampai atas....memang enjoy..

Sayang Irfan tak boleh join lagi aktiviti semua tu...sebab ikut umor kan, 

kapal terbang ganaz nieh..haha, Irfan boleh masuk je tapi tak pandai nak main lagi..hehe

Yang bestnya...ada 5D theather gak, kami pun join masuk gak...haha.

Music section..

Science Center

2nd floor, ada Cooking Area ..Garden Area

ni Irfan dah takut kat sorang Badut tu...suka usik dia..kahhh!

Sand Pool pun ada..


dalam nie..macam nursery je, sebab ada Trainer setiap section...dorang akan ajar anak2..

Magic class pun ada weh..haha

Fire Station...kena pakai pakaian seragam Bomba kalau nak main kat sini, hikss..

Art Class...Irfan dengan selamba pergi nak ambil pencil color kat situ..Trainer tu tegur terus malu, adeiii..haha

Baby Land sesuai la untuk age Irfan nie, tapi uols...ada 4th floor kot...Irfan main kat bawah je, dia nak naik atas ajak Mama sekali..huhu

berendam dalam ball, sekali Mama pun berendam sama...haha

Irfan main mendalah nie, sampai tak mahu balik pula....boring dah Mama nie, lebih kurang kat 1jam lebih gak meronda dalam nie, tunggu Irfan besar baru best sket main semua dalam ni kan..

Anyway..sekali sekala bawa anak2 kat sini, memang seronok la dorang...tak payah pergi jauh2, kat Penang pun dah ada, walaupun iols tak pernah pun pegi Kidzania tu...tapi ada yang kata lebih kurang macam Kidzania jek.

for more info sila lawat lama sesawang Kidland...tenkui..


28 comments:

Nurzakiah Hanum said...

seronok jalan2

Adlin Mohamad said...

kita pun tgh google apa yg best kat penang ni ...bulan 12 nak ke sana pi wedding kawan pastu jalan2 bawa anak2

syawalsimpsons said...

seronok jalan..amboi yg tengah tu tak menahan tau pakai spek tu tau

shark said...

tengkiu :)

x penah tau pun tempat ni,nt blk kg kene terjah la cam ni hehe :)

lieyalatif said...

ye la zura..mcm kidzania jek hah...best lah....tempat baru ni kan org pun tak ramai tu....seronok ni kalo bawak budak2...main2 sambil tu ade education jugak....

amboi irfan...rambut pacak...hensem youuuuuu...siap le awek kejar ni kang heheheeheh

wantie said...

baru agi ek tempat ni. nanti nak try pi gak lah.

mau tak mo balik anak anak aku. hah sudahhhhhhhhhhh

Zie Fauzi said...

mcm best je... dh mcm rupa kidzania tu... pragin mall pun dah bertahun tak jejak... nanti nak ajak cik abg pergila...

Gieyana said...

Aq x leh g tpt ni..stg nureen x mau keluar jenuh haa...ekeke

aTieYusof Family said...

seronoknya jenjalan..pandai lah Irfan posing..comell :)

el said...

thx lah mek sbb gtau tmpt ni
1st time kut penang ada tempat cm ni kan..mmg seronoklah anak2 aku pi ritu..ngan aku pun balik2 penat woo hahaha

eB said...

eB yg teruja boley x? sukerrrrrrrrrrrr sgt... mcm kena pegi jer... mcm kena jewwww.... gedixs kan? he3

::NureeN:: said...

haruss terjah ni..
yg ni la aku cari, bb sitter ada bg tau, tp x sure kat mana...
akan ku terjah jugak nanti yeahhhhh

::NureeN:: said...

wakakakaaaa.... ada org jeles hahaa
ok la zura cyg.. aku dh letak link hg dlm n3 aku... promote gak hheee

Zura@Iwan said...

Hanum~

mmg sonok jln2..

Zura@Iwan said...

Adlin~

aha..
nnti free bw la ank2 try main kt sini..best gak.

Zura@Iwan said...

Sue~

yg tgh tu mmg arr..
kalau srh pose smart ok je..ahha

Zura@Iwan said...

shark~

wc..

br buka je Kidland ni shark.

Zura@Iwan said...

lieya~

tu la..br tgk web kidzania lieya
lebih kurang cm kidzania gk..
tp kidzania kita advance lagi kot..
berpada la ngan rege kan..hehe..

tp ok la..skurang2nya kt penang pun ada..tk payah nk pergi jauh2 dah..hehe

hahaha...rambut pacak kejap je tu, nanti habis serabai..

Zura@Iwan said...

wantie~

aha br buka beb..12/11 ritu...
sila2 try bw anak2 hg..

sekali sekala..bleh la layan...
inshaAllah nak je dorang balik, kalau dh boring..ahha

Zura@Iwan said...

Zie~

aha tu la..macm kidzania gak..
kak pon prangin mall jarang pergi..
sesekali pergi pun tk naik smpi atas..
tp kidland ni br buka je

aha ajak la en abe pergi..

Zura@Iwan said...

Gie~

hg kalau nk pegi..kena tggu Najlaa bsr gak..
nnti tggu Nureen main..boring plak hg ngn Najlaa..hehe

ak ritu pujuk gak Irfan..seb baik makan pujuk..hikss

Zura@Iwan said...

atie~

haha..
posing manja..

Zura@Iwan said...

el~

sm2 mek..
ak pon kebetulan je tu..
laki ak yg ajak sevey..hehe
seb baik irfan free lagi..hikss

ak pon penat gk melayan dia dlm baby land tu, tk mo balik..haha

Zura@Iwan said...

eB~

sila teruja eB,
ko pon teringin nk main taw..haha..

mai la terjah Penang..

Zura@Iwan said...

Nureen~

haruss hg terjah weh..
tk payah pegi QB dah..
mai kut Prangin Mall plak..haha..

Zura@Iwan said...

Nureen~

mmg jeles pon..
hg tk mention ak...
el yg ikut ak taw..hahaha

#lawak je la..

ALoNa CintamaniszLite said...

mujur ler irfan free lagi.
kalo anak ramai lebih umur 3 tahun jenoh ye..RM45 masa peak..huhu.

nampak muka keterujaan irfan..

Zura@Iwan said...

K.Alona~

tu la kak..
tu psl kitaorg berani masuk tu..
sbb Irfan free lagi..haha..
just byr fee utk parent je..rm10

mmg dia teruja gak..
tp badut mana ntah usik dia..
terus takut..haha..