♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Monday, July 15, 2013

Minggu pertama hari cuti, berbuka puasa di kampung..

Assalamualaikum wbt..Salam Hari Isnin..
Alhamdulillah bertemu lagi kita di hari Isnin..

Blog ni kadang kalanya slow down sikit, maybe bulan puasa ..
dan ada kalanya entry tak banyak cerita sangat...
straight to the point...ahaksss...

Hari cuti je dapat nak balik berbuka kat kampung pun..
Kali ni kita berbuka puasa bersama Ayah mertua dan Adik Ipar di Baling dulu..

Maaf ada gambar makanan kat bawah...auwww! jangan terliur
Jarang sekali blog ni nak tayang gambar makanan hasil dari masakan sendiri..huhu..
Bukan tak masak tapi masak biasa-biasa je segan nak tayang...huhu..

Hari sabtu plan balik berbuka puasa di Baling, 
saya bagitahu suami nak masak sikit untuk lauk pauk berbuka nanti..


 Kerabu daging, Alhamdulillah menjadi gak la.....Kerabu daging ni, sebenarnya saya belajar dari arwah mak mertua...en suami tersentuh gak, maafkan saya..memang selalu  gak le, arwah akan buat Kerabu daging ni...huhu..(el..memang lembut benor la daging aku..thks noh sharing..)

 satu lagi hasil masakan saya...Ayam goreng kicap, dan ada menu tambahan gak sambal belacan + ulam petai...hihi, sampai sahur makan yang sama...hikss..

Kenangan...pernah duduk kat berek polis nie...dan di sinilah berlangsungnya hari persandingan saya dan en suami....hihi..
Hari Ahad, On the way nak balik dari Baling ~ Penang....teringat nak ambil gambar Balai Polis Baling..kahhhh! sempat lagi la kan..haha..


 cam mana la gambar ni jadi macam nie..hehe, nak capture gambar bukit Baling tu sebenarnya...tapi tak jadi..kekeke..


 Acara wajib gak nie...setiap kali balik kampung..kalau sempat singgah Sungai Petani. (sorry gambar gelap la pula..tak buka lampu...hehehe)


 Kena gerak balik dah ke Penang, so kena cari makanan habuan untuk berbuka dalam kereta, kita singgah Bazar Ramadhan di Taman Sejati, SP...memang ramai..tapi tu la...Bazar ni tepi jalan...bahaya gak haihhh...Bazar Ramadhan kat Bandar Puteri Jaya pun ada, tapi jammed kereta banyak...takut lambat nak balik..huhu..

Setakat ni menu untuk lauk pauk nasi...memang masak, selagi mampu, insyaAllah, buat selagi daya...en suami tu, masak simple nasi + goreng telur untuk bersahur pun ok ...Alhamdulillah dia tak kisah. Cuma kuih muih or teringin sesuatu yang tak dapat nak buat je cari kat Bazar Ramadhan..

InsyaAllah cuti lain kali kita berbuka puasa di kampung saya pula di Selama, Perak...:)

Sekian...sedikit perkongsian cerita family kecil kami pada hari minggu baru ni..
Terima kasih singgah...Peacee~

#Irfan dah masuk 1 tahun 9 bulan hari ni..Alhamdulillah...

40 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

mama tisya said...

kerabu daging dapnye

PinKy MoMMa said...

semua hidangan nmpk menyelerakan..nak nak berbuka dsamping yg tersayang mesti lg meriah kan :)

wantie said...

kerabu daging tu kalau bagi kat laki aku. licin. tak dan nak makan tuk sahur. hahahaha

MrS. F!zA said...

terliur mak encek tgk kerabu daging diaaaaaa... mujur tk puasa..kalo tidak ai sentap yu..hahaha

atuk said...

Salam Ramadhan Zura

beruntung si hubby

Rizziela said...

resepi plz utk kerabu daging tu

MRS. K said...

kampung saya pon kat baling jugak, kg batu 7 rambong

el said...

aah aku pun nak mitk resepi kerabu daging tu woii..sbb xnah mkn lg...
lembut ehhh...see see aii tell u hahaha well done..tp kerabu uuu tu npk sedap gilosss

ALoNa CintamaniszLite said...

ha'ah...nk resepi kerabu dagingggg...hehe..

Gieyana said...

Perghhh...menarikk..:)

Rinna said...

Sedapnya tgk kerabut daging tuh.. :)

JaSSNaNi said...

zura.. kasi akak resepi kerabu daging.. terliur lah.. nak wat gak..

::NureeN:: said...

aku pon posa blk jitra mlm jumaat, sabtu pg blk baling hehee

Sidratul Muntaha said...

balik kg jugak
kg suami
huhuhuh

Kesuma Angsana said...

mmg seronok kalau dpat berbuka di kg bulan2 posa ni kan !

Nad MamaZN said...

Takpenah mkn kerabu daging
Ksiannn :p

Kak brg saya pos dh sampai?

mama lieyna said...

Mcm nad, tk penah jugak buat kerabu daging, boleh cuba bila2 ni..:-)

Eina baru buat kerabu mangga.. :-)

Zura@Iwan said...

Hanum~

best2..

Zura@Iwan said...

amy~

mmg sdp..hehe

Zura@Iwan said...

Pinky~

alhamdulillah..
dpt berbuka bersama mertua..

Zura@Iwan said...

wantie~

aku buat byk kerabu tu..
mmg habis separuh gak la..
sbb fil tk mkn byk..

kena simpan sahur la..tk msk dh sahur ..hehe

Zura@Iwan said...

Fiza~

hahaha...
ooo tk posa...
slmt berbuka..hikss

Zura@Iwan said...

atuk~

slm ramadhan atuk..
alhamdulillah..

Zura@Iwan said...

Ziela~

nnti free ai share..
simple je buat dia..

Zura@Iwan said...

Mrs~

ooo..
sek mn dulu?

Zura@Iwan said...

el~

hahaha..
kerabu daging simple je buat dia..
uols yg terrer pun bleh buat lagi dasat dr iols..hehe..

nnti i kasi ye..

Zura@Iwan said...

k.Alona~

adoyaii..
segan saya...
simple je buat dia..

Zura@Iwan said...

Gie~

apa yg menarik beb?hehe

Zura@Iwan said...

k.rinna~

sdp gk la kak..
bleh la..hehe

Zura@Iwan said...

Jassnani~

ok..
nnti sy share kt blog..hehe

Zura@Iwan said...

Nureen~

ooo sm la noh kita..
berbuka puasa di baling..

Zura@Iwan said...

Ayu~

kg suami..
kg ku jua..
kenangan ada byk kt sn..hehe

Zura@Iwan said...

KA~

aha..
nnti nk berbuka di kg sy plak..

Zura@Iwan said...

Nad~

alahai..
nnti nad buat..
sure sedap..

ala nad..tk smpi ag la ..
nnti dh smpi akak inform nad laju2..thks nad

Zura@Iwan said...

mamalieya~

insyaAllah
sng buat ..nnti try la..

kerbu mgga pon sy suka buat..hehe

lieyalatif said...

pergh zura...pic yg paling best adalah kerabu daging tu...pes time lieya tgk...sedap kan mkn ngan nasi panas....masam2 die tu sure sedap.....

betul tu zura, kalo lik kg sure terkenang zaman dulu kan...nostalgia abis tu...

Zura@Iwan said...

lieya~

ramai terpikat ngn kerabu daging nieh..aura arwah mil ni..

aha berbuka kt blg ritu mkn nasi berlauk ni le..hehe..

mmg terkenang la lieya..duk lalu je kan..hehe..

Myra Jay said...

Memang sedap tengok kerabu daging.. Nanti nak cuba lah :D

Zura@Iwan said...

Mj~

sedap myra...
nnti try la..