♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Tuesday, July 16, 2013

Kerabu Daging Simple..

Assalamualaikum..

segan benarnya nak share resepi pasal masakan kat blog nie..sebab sebelum ni tak pernah lagi la up entry resepi masakan ...huhu
memandangkan ramai gak kengkawan yang nak tahu resepi kerabu daging kat entry sebelum nie, dengan rela hati saya share kat sini.

Saya pun belajar dari arwah Mak Mertua, air tangan seorang ibu pasti lebih sedap kan.


Memang simple tak perlu mengoreng atau menumis...orang yang terrer masak sure kata, "ala kacang je ni" hikss. Okeh!


Kerabu Daging Simple

Bahan-bahan:
(sukatan ikut suka hati korang untuk makan berapa orang..hihi)
Daging
Bawang Besar
Batang Serai
Bunga Kantan
Cili Padi
Tomato
Limau nipis
Gula
Garam
Salad

Cara-Cara:
Daging korang rebus la sampai empuk (aku letak sudu kasi lembut daging), daging dah lembut boleh la potong nipis-nipis yer. 
Sementara tunggu daging direbus..korang potong nipis-nipis kesemua bahan bawang besar, batang serai, bunga kantan dan cili padi . Tomato potong la 4 bahagian.
Kemudian campur daging dan bahan lain ke dalam mangkuk yang sesuai...taruk gula + garam dan perah limau nipis dalam mangkuk tu...gaul kesemuanya...ikut rasa masam manis korang la, apa tak puas hati tambah yer..hehe..
Dah siap taruk la dalam pinggan, salad sebagai perhiasan...okeh Done!

#paham tak korang? tak susah kan..hehe..

terima kasih...sekian 

33 comments:

Kesuma Angsana said...

mmg sedap dah terliur ni dah !

ieda immi said...

yum3 ;)

el said...

wahhh dah ada resepi
sure try ni sbb x nah lagi mkn kerabu dgg :)
thx share resepi

ALoNa CintamaniszLite said...

pahammm chef..hehe..
insyaAllah, nanti beli daging nk buat jgk..
timakasih, zura

Myra Jay said...

Sedap... dah lama tak makan... tengok ni terus terliur ;D

JaSSNaNi said...

ok noted!!
paham wahai tuan tanah kedaung.. :)
hehehe.. mekasih share.. teringin jugak tengok kerabu daging gini.. almaklumlah.. x penah tengok ni.. jakun jugak..

wantie said...

memang tak susah kalau ko yang buatkn untuk aku. hiksss..

Rasa mcm nak buat la petang ni. tapi.... daging pulak non hado.

nanti nak suggest kat hubby suh beli daging la..

Nad MamaZN said...

Ooooo camtu..!!!
Saya xpenah buat kerabu
Rase nak buat gak la nnt :)

mama tisya said...

sedap...nanti rajin2 la share resepi..aku pn bkn slalu masak gk tp share resepi utk rujukan aku n kwn2 pn bole cuba

Adlin Mohamad said...

sedap suka kerabu campur ..kalau terlebih rajin mmg nak buat hehehe

Zura@Iwan said...

KA~

sorry kasi terliur..
try la buat yer..

Zura@Iwan said...

k.ieda~

hehe..

Zura@Iwan said...

el~

aha..
hg nak..aku kasi la..hehe..
nnti hg buat noh..

Zura@Iwan said...

k.alona~

haha..
tk padan jd chef la kak...
ok..nnti kak try buat yer..

Zura@Iwan said...

Myra~

huhu..
sorry kasi terliur la plak

Zura@Iwan said...

Jass~

hehehe..
tk per....
slmt mencuba..

Zura@Iwan said...

wantie~

mmg tk susah,,,
hg terror lg sng buat..+ tmbh bhn2 lagi sedap..

Zura@Iwan said...

Nad~

aha mcm tu arr Nad..
nnti try yer

Zura@Iwan said...

amy~

aha..
dh share tu amy kt n3 atas tu..
tk perasan kut amy

Zura@Iwan said...

Adlin~

sy suka kerabu mgga gak..

sj buat kerabu daging

BUNDA a.k.a KN said...

memang simple..tapi nampak menyelerakan...

salam ramadhan dari bunda

Zura@Iwan said...

BUNDA~

aha mmg menyelerakan ..hehe..

salam ramadhan Bunda...

Rizziela said...

Harus mencuba...Nampak memang sedap sangat

Zura@Iwan said...

Ziela~

i'Allah sdp..
try la..

Dee said...

sedapnya..mesti berselera je makan kan..

Zura@Iwan said...

Dee~

try la..
taste masing2 kan..hehe

ch@ said...

Perah lemon, bubuh blackpaper sket. Haish! Seb baik dh nk buka. Slurppp...

Zura@Iwan said...

cha~

ye betui2...
lg terkesan add lemon + blackpapper.

hainom OKje said...

Menarik jugak tu Zura...hehe

Zura@Iwan said...

Hainom~

menarik sila la cuba..

Sidratul Muntaha said...

macam sedap je
sbb aku tgk ade limau and bunag kantan
wau wei!!

Zura@Iwan said...

Ayu~

mmg sedap..
try la buat yer...
hg buat sure lg sedap taw..

kak ct said...

Tq for the resipi...ni daging korban akak nak cuba buat kerabu..akak nak kongsi tips with u... nak bagi daging empok masukkan akar pandan basuh,kikis, ketuk n masuk or u also can use biji buah kurma.slmt mencuba