♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Tuesday, June 4, 2013

Weekend | Jalan-Jalan Cari Nasi Kenduri

Assalamualaikum wbt...Salam Sejahtera,

Gantung kuali saya cuti weekend baru nie...jalan-jalan cari nasi kenduri ke Bandar Bahru pada hari Sabtu dan di Gerik pada hari Ahad. Memang owesome...penat juga...tapi Alhamdulillah dapat memenuhi jemputan kenduri kahwin, memang musim mengawan la bulan nie...musim cuti sekolah+kenduri kahwin..hahaha..Alhamdulillah mendirikan masjid tu satu pahala..insyaAllah. 

Misi penjelajahan kami dari Penang ~ Bandar Bahru ~ Kepala Batas ~ Sungai Petani ~ Gerik ~ Baling ~ Penang, semua singgah kejap-kejap, perancangan yang tak dirancang...berjalan dengan lancar, pada hari sabtu yang panas terik...kemudian hari ahad sepanjang hari hujan je, jadi malas nak keluar sebenarnya...hehehe.

kan panas terik..silau, hero nie asyik nak duk depan gini...tak hairan dah panas silau kena dia..on the way nak ke Bandar Bahru kenduri kahwin anak Mak Ngah side Abah saya...kira sepupu la . Tapi gambor non adoo..jumpa adik badik belah Abah nie, saya malu meow-meow nak ambil gambar pula, sebab pengantin pun malu-malu gak...kekekeke. Jodoh lambat katanya..tak per yang penting semua ni ketentuan Allah, ada hikmahnya...

@sungai petani...

balik dari Bandar Bahru, kita singgah  rumah Kakak saya kat Kepala Batas, Bertam...nak amik souvenir from Terengganu gak, then petang bawa anak-anak pergi beriadah di Vision Park, Bertam,  taman beriadah yang baru buka bersebelahan Masjid Abdulllah Fahim , Masjid terbesar dan cantik di Bertam. Nanti saya story kat next entry...sebab gambar-gambar guna camera sederhana gabak tu..so ambil masa nak transfer yer..hahaha. Dari Bertam kami gerak lepakking di Sungai Petani...yehaaa....overnight di SP


apa ke hey gambar Econsave pun nak taruk sini...ala saya nak cerita saya pergi Econsave kat Sungai Petani shopping sorang-sorang di kala suami dan anak sedap tidur kat rumah tue (selalunya pergi dengan en suami dan anak..hehehe..) ...kalau lepak kat rumah SP tu memang malas nak bangun...tambah-tambah time hujan gitu...gelap je....haihhhh syok tidur noh....(poyooo..tu pun nak cerita...)

Tertido anak saya di pangkuan Mama tercinta dia...hujan lebat tul masa on the way dari Sungai Petani nak ke Gerik ni..sepanjang jalan, actually pada mulanya berbelah bagi gak kami laki bini..kejap nak pergi, kejap tak nak pergi...."saya dah siap lawa-lawa jom lah pergi makan kenduri, nanti kempunan bini awak nak mkn nasi kenduri ...kahhhhh!" (statement poyo lagi...)

 Drive hati-hati ye Darling..saya dan anak nak tidur...kekekeke...mengantuk betul...:)

 see...macam naik Genting jer, jalan kat Gerik nie.... berkabus hujan kan...



Alhamdulillah sampai dah kita di Restoran Kari Kepala Ikan kat Gerik..kita makan sini dulu la, hahahaha...tak lah, kita singgah sini berhenti membuang air dlm tangki...kekeke...

Sampai rumah kenduri hujan renyai-renyai lagi....orang pun tak berapa ramai, tapi kesian gak...habis meja kerusi basah...lucky masa tu bukan time pick hour, kitaorang sampai dalam kul 3 lebih macam tu...

Perut memasing tengah lapar...apalagas...kita makan dulu....yang bestnya kat sini buat makan berhidang, memang jarang sekali saya jumpa dah style kenduri kahwin buat makan berhidang nie, normally di kampung-kampung yang bergotong royong dorang ada pakatan. Now banyak kenduri yang buat buffet kan....tapi apa2 pun Alhamdulillah rezeki kita....

Gulai daging + batang pisang dan kerabu daging...semua daging, menurut tuan rumah..ini aje menu yang tinggal...hehe. Berselera kita makan....siap kasi 3 mangkuk gulai daging tu...terima kasih tuan rumah..

 Nampak berselera ha...tak pandang camera dah en abang saya..kekeke...

 Memang marvellous! thumbs up!

 Ini la tuan rumahnya...pengantin perempuan tu, kawan en suami yang kerja kat Hospital..merah makngah..hehehe..

Ramah orangnya..siap pegang tangan saya lagi walaupun baru berjumpa..saya ni malu-malu kit..hehehe..Selamat pengantin baru buat Sazrah dan Suami yer....terima kasih kerna sudi menjemput nak menerima kunjungan kami di kala hujan renyai-renyai..hehe

Dah kenyang...jom gerak pula ke Baling, singgah rumah mertua sat...:)

Sekian story dari hari Sabtu ~ Ahad , jalan-jalan cari nasi kenduri kami sekeluarga...Ahad malam lepas lepak kejap kat Baling lepas kenduri kat Gerik tu, baru bertolak balik ke Penang . Sambung kerjaa untuk hari isnin yer.... Amboi details pula mak cerita kali nie..hahaha...

Apa-apa pun terima kasih yer sudi singgah blog zura@iwan nie....Love , Peace Yoo..

ZII



28 comments:

lieyalatif said...

Cantik halfmoon ko zura...sesuai ko pakai....mmg nampak gojes de vass!!!

Serius laaa xde dah jumpe kenduri kawin mkn hidang ni...mostly buffet semua...syok kalo berhidang ni sbb lauk2 leh ratah tanpa segan silu kan heheheheeh

PinKy MoMMa said...

rinduuuunyer nak rasa hujan lebat camtu..kl panas skrg ni..moga Allah turunkan hujan rahmatnya ke sini jg :)

aduh selera betul tgk lauk kenduri sana..sni ssh nak jmpa lauk2 camtu huhuhu

Nurzakiah Hanum said...

tahniah kepada pengantin

ieda immi said...

wahh jauh berjalan dikk
hubby zura leh drive banyak2 tmpt x per lah .. hubby akak jalan jauh sikit sakit kepala ..
dia x leh nak lama dgn aircond , kalau x der aircond anak2 lak panas .. adohaiii

kdang2 tuu bercinta nak berjalan ni
jauhh juga perjalanan zura tu demi memenuhi undangan ;)

Kakzakie said...

Penat juga ni kira seharian berjalan. Bagusnya hero tak meragam so perjalanan lancar. Hujan tu bagi peluang selesa nak tidur dlm kereta tak panas...

fazilzura said...

amboi hang .. gelip2 atas pala tu yew.. cm org arab je aku tgk ...

huhuhh nasi kandaq , lamaaa x pekena tau ..

♥ Wina ♥ said...

weekend yang padat tapi seronok kan?? :)

p/s; tq sebab inform pasal ww tu ehehehh otak tgh mamai petang² nie gitulah

ALoNa CintamaniszLite said...

mmg seronok jalan2 gi makan kenduri ni, kan...

el said...

best kan lau dpt mkn berhidang..sure mkn berkali2 hahaha
mata ang lam kete tu npk sgt mengantuknyer heheh stim ea hujan2 tu hahaha

kan penang hujan 2 3 hari ni kan..pagi lak tu..aku cuti2 tu terlajak aje..besttt sejukkk haha

Gieyana said...

Best mkn gulau blah utara..sempoii..:)

Aku x g mn pon..mengawan kt umsh ja..kah kah

*∽ IZAN ∽* said...

musim cuti sekolah ni mmg kenyang makan nasi minyakk!!
travel hujan2... sekali tengok macam kat oversea plak.. sejukkkkkk je rasa gitewww

Zura@Iwan said...

lieya~

lama dh halfmoon aku tu..ada satu tu je..ingt mau sambar lg satu..hehe..

tu kan..mmg jarang nk jumpa mkn berhidang ni..hehe...mkn tmbh pon tk segan silu kan...

Zura@Iwan said...

Pinky~

ya ka...insyaAllah nnti hujan akan ke KL ye Momma..Ameen..

Zura@Iwan said...

Hanum~

macih Hanum..

Zura@Iwan said...

k.ieda~

hehehe..belah utara gak kak...

oo ya ka...kalau tk buka aircond pns la kan..tk per la kak...nk buat cm nm kan...hubby akak tk leh drive jauh2...dkt2 pun jd la kan..

sy ni jln2 mmg suka..alang2 la tu..

Zura@Iwan said...

Kakzakie~

stop2 gak kak..
hari sbtu kt bndr bahru..
hari ahad kt gerik..
so tk sharian sgt le..idak penat tu..
hero tu meragan gk kdg2...hehe

Zura@Iwan said...

fazilzura~

gelip2 mcm pengantin dak..kakaka..

nasi kandaq? nasi kenduri la weh..

Zura@Iwan said...

Wina~

alhamdulillah..seronok ..

pstt; owhh..no hal lah..hehe

Zura@Iwan said...
This comment has been removed by the author.
Zura@Iwan said...
This comment has been removed by the author.
Zura@Iwan said...

k.Alona~

tu la...tmbh2 nk tgk pgantin gak..hehe

Zura@Iwan said...

El~

betui..mmg aku mkn btmbh gk ritu..haihhh hb aku leh perli aku..sbr je taw..haha..

pandai hg teka noh..mmg aku mgntuk.smpi tertido..tk thn sgt...

Zura@Iwan said...

Gie~

aha best gulau? gulai lah..haha...

hg kn dh mgawan..dh ada hasil dlm pewot tu..hehe

Zura@Iwan said...

Izan~

betui2..kalau ada jemputan lah kan...
kalau tk de tk kn nk pergi iyo idak..kekeke..

risau gak hujan2 lebat ni izan..tp alhamdulillah slmt pergi n blk...

wantie said...

hg simpan periuk belanga. aku plak dok masask berbelanga belanga.

lama dah org tak beridang time nuri

Zura@Iwan said...

wantie~

hg tuan umah..tht why kena sebuk..hahaha,

sorry noh tk dpt nk attend knuri bil hg...

watyz said...

sama la kite. jalan2 cari nasi kenduri tp dlm negeri kite jer. jauh2 x g... hehehe

Sidratul Muntaha said...

kalau balik temerloh
kenduri makan hidang ni mgm adat diaorg..