♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Friday, August 23, 2013

Raya 2013 | Sekitar Syawal ke 3 dan ke 4 , Beralih Arah ke Perak pula..

Assalamualaikum wbt..Salam Hari Jumaat yang Mulia,

Hai kengkawan....sihat semua? Alhamdulillah...:)

Sebelum tue nak ambil kesempatan kat sini nak wish congratulation to my fren Gieyana for her new born baby yesterday noon...so speechless tengok picture little princess dia yesterday send by wechat...macam Irfan baby dulu, pipi tembam...kulit cerah..hehehe. Ak bukan leh tengok baby...haihhh sayu taw...huhu. Auntie nak pergi tengok kamu lah...inshaAllah ada masa free Auntie turun Kuala Nerang...kalau tak dak aral la yer...hehe.Alhamdulillah selamat semuanya...:)

Okeh...meh nak share cerita sekitar syawal ke 3 dan ke 4 pula, me story sekali harung lah...lagipun masa ni dah kurang bergambar la, huhu. ak beraya di kampung ak pula, Perak..ala...utara juga pun, dekat aje.

Peace from my little hero ha...comot lepas makan nasi kt kampung la nie, makan siap-siap before keluar beraya...perut kenyang malas nak jalan raya la pula..haha..

sambil diri peace lagi...haha..cute jari dia..

 giliran beraya, menziarah rumah sanak saudara belah Selama, ziarah rumah Pak Long ak..dan rumah Tok Wan (picture: Irfan nak juga kerumun baby tue..seronok tengok baby la dia..hihi...)

tuan rumah Mak Long dan my cousin Shima...

 Baby pun suka kat Irfan...hehehe..

kami dijamu mee kuah kat rumah Mak Long..(picture my dua orang adik dan my lovely mom! )

Lepas kenyang makan mee kuah, kami satu keluarga pergi beraya ke Alor Pongsu kampung Abah, memang menjadi adat setiap tahun raya akan pergi beraya ke sana...family ak akan tggu ak balik Selama dulu, baru pergi beraya ke Alor Pongsu..kakak Angah dorang tak join tak best taw..hehe. Di Alor Pongsu kita sambung makan mee kuah juga kat rumah arwah Pak Tam...kenyang dengan mee ari tu, lepas tu rumah Pak Cik aku kami dijamu bihun sup...Alhamdulillah kenyang sangat hari tu..hehe

 aksi anak dan bapa di Syawal ke 4...gelak seronok apa la tu..Irfan dengan bantal tak boleh pisah..adoyaiiii..

Syawal ke 4 baru sempat nak bergambar salam raya dengan parent ak.....lagipun dah siap lawa2 nak keluar pergi raya + kenduri kahwin...so boleh la posing bergambar...haha..

 Mak ak dah mula touching la tu...ak control beb, sat nanges ai taw....huhu. Baju raya recycle raya pertama punya..haha.cuma tudung je lain...tapi ai dah basuh baju tue taw...haha

my Abah yang tersayang...dah beruban rambut abah aku ha, mak ak tak de uban ag...huhu

tu dia kena angkat tinggi si Irfan nieh..haha...yeayyyy Opah dengan Atok kasi duit raya...hehe..(kakak Ain penonton setia dari tadi...haha)

amboi adikku..sopan la sikit salam dengan kakak kamu nieh....hahaha...

Going to Selinsing, Taiping menghadiri kenduri kahwin anak jiran lama kitaorang..konvoi dua kereta...:)

dah sampai la Irfan..bangun tidur rambut pacak, kahhh..siap buat sign Peace ag...kakaka..

Irfan with his mak saudara...comey2..hehe

Abah tengah rancak cerita ..nak masuk ke rumah kenduri nie, mencabar sungguh...tengok la jalan dia, sempit...kiri kanan ada tali air or sawah bendang...Abah cerita dia sikit lagi nak masuk tali air tu...huhu.Alhamdullillah selamat sampai di rumah kenduri...

Lewat gak kami sampai..lagipun menempuh jammed gak on the way nak ke sini, nasib baik dah isi perut dari rumah..

Jom nak balik dah...kena balik Selama awai...sebab nak kena balik Baling balik, ada mini reunion kat open house my fren....:)

Seronok kan jalan raya ziarah menziarahi rumah sanak saudara dan sahabat handai...mengiratkan silaturrahim kan, inshaAllah...:), 

Next story...soon ya!


12 comments:

el said...

teringat dulu2 anak2 aku dulu time kecik2 wat peace mcam irfan tu hehe..
aku xddak gambar belah famili aku..nti raya haji nak bergambo puas2..tp tulah takut lupa haha

Gieyana said...

Best hg dpt beraya sn sini..aq ja melanding dgn jaysnya kt umah..mls sungguh nk beraya + kesaratan yg maxs..

Tq babe for the wishes..aq pon touching gk..:)

Zura@Iwan said...

el~

tu la noh..cute kn..bdk2 cpt ikut..haha...

aku ada la sket belah family aku..huhu...tk per nnti aku ingtkn time ry haji noh..

Zura@Iwan said...

Gie~

situasi hg cm tu..mmg nk jln tk larat kn beb..ibu pregnant byk pahalanya..tk per nnti ry haji hg qado noh..hehe

wlcm..aku excited gak..tkezut pon ada sbb hg bsalin awal..haha...

Dee said...

comel baby gie..tahniah..

sakan berjalan raya ye..irfan tu sure duit raya berkepok kan..hahaha..auntie gak yg..isi tempat kosong sendiri..kahkahkah..

MrS. F!zA said...

best kan tgk baby baru lahir..rindunya nak bau baby lg..ni yg rsa nk lg ni..haha

wantie said...

jalan sana sini hang noh.. raya sakan la katakan.

aku teka anak rozy lelaki upernya pompuan. tekaan hamba salah benornya.

Aleesya tak pandai pun wat peace. tapi dah boleh kira 1-10.

Zura@Iwan said...

Dee~

aha comey kan..

sakan bjln ha..hehe..
tk de la berkapok Dee..alhamdulillah ada la skit habuan utk Irfan..

Zura@Iwan said...

Fiza~

tu arr..
bb kecil mmg geram kan..
bila dh bsr geram lain plak..ahha

Zura@Iwan said...

wantie~

ha la weh..tk sakan sgt la..mmg tradisi kluarga km gitu...suka pergi jln ziarah rumah snk saudara , time hari biasa kdg2 tk dpt berkumpul sekali kan..hehe

hikss...oo hg teka laki ka? aku ntah la mcm instinct girl, tp kejap2 instinct boy...patut la bb dia tk show gender ag masa dlm perut..malu..hehe..

ok la..aleesya dh pndai kira..irfan pandai kira smpi 3 je..tp kena aku sebut dia ikut la..

ALoNa CintamaniszLite said...

seronok lah tgk korang beraya ramai2 ni.
Akak dh tak lalui pengalaman ni sejak tahun lepas..semua jadi kucar kacir...

Zura@Iwan said...

k.alona~

alhamdulillah kak..
kalau bleh tk mau ilangkan adat beraya ramai2 ni..
phm kak...tk per insyaAllah lama2 akan biasa wpon akn berasa kak sstu yg kurang kan....sabar byk2 ye kak..