♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Thursday, August 22, 2013

Raya 2013 | Syawal Ke Dua Beraya Di Betong, Thailand

Assalamualaikum wbt..Salam Sejahtera,

[entry nie mengandungi banyak gambar noh...:)]

Hai..saya kembali lagi nak story blog nieh, tengah mood rajin dan semangat nak update kan...kan..kita laju-laju la update. Siapa penah masuk Betong, Thailand? angkat tangan! Saya!...hahaha.. masuk ni dah beberapa kali saya penah masuk Thailand, hikss. Biasanya pergi dengan hubby or dengan mertua. Tapi kali ni pergi satu family mertua...konvoi raya ke sana..lepas beraya kita sambung shopping lah..haha..
 
 From Baling ke Sempadan Thailand di Pengkalan Hulu lebih kurang 40 minit cam tu ..dekat la kan? hehe..tu pasal senang je nak pergi...lagipun masa hari raya tu, diaorg free open nak masuk Malaysia ~ Thailand , sampai hari raya ke 3 tak salah. Tapi nak pergi jauh-jauh tak berani la...:)

 Dah sampai rumah saudara ayah..arwah mil tak de, so kitaorang ikut ayah la mana dia nak pergi..hehe...

 Wahhh...besttt dapat makan laksa siam ! sedap wehhh...pestime rasa saya tambah 2 kali kot...haha..

Kuah laksa dia macam masak lemak tue, taruk santan...pedas sikit je...adeiii teringat lagi la plak..hahaha..Lupa pula nak tanya resepi...huhu..

 My two hero...Irfan tu tergaru-garu telinga mengantuk lagi ka? tadi sebelum sampai Betong dah buat taik mata dah..huhuhu

 Tiga buah rumah juga kami terjah, mula2 makan laksa..rumah ke dua makan kuih muih ketupat rendang....satu lagi rumah pergi tak de orang, maybe balik kampung Bangkok kot...hikss..

 kalau suka posing tue...tepi motor pun dia nak pose...kahh!

amboi! sempat lagi tu...kat sini pun nak main playground juga...huhu

tak per lah..layan la korang dulu, nanti boring pula...hahaha...

dah alang2 ada kat Betong nie..lepas settle menziarah rumah sanak saudara, kami singgah kat tempat reakreasi popular kat sini...Air Panas Betong, memamg ramai orang...huhu..

 Ada kolam yang sejuk..ada yang suam..ada yang paling panas, memang siap dorang buat rebus telur ayam + telur puyuh..kalau nak, boleh beli kat gerai-gerai kat situ..nanti dorang tolong pergi rebus..hehe

Kami singgah sini minum air kepala....Irfan pulun betui lah...hehe

see...ke mana je nak ikut Mak Long juga..haha...

picnic makan durian siam juga kat sini...dasattt wooo...isi kuning sangat...perghhhh!

 Irfan with adik Amanda...main sama-sama ye..

 mereka berdua lagi.....comey!

amboi macam orang dah besar..hehe..cute..

photo taken by My Hubby...unik...

Okeh..masing-masing dah penat, jom balik Malaysia....:), tapi sebelum tu ada gak singgah menyopping kat Pekan Betong tu...macam yang sales speaking siam tu, ayah mertua ada so nak minta kurang ayah boleh cakap....my Hubby boleh la cakap sikit2..hehe

Nanti kami datang lagi yer...inshaAllah....


# tak sabar nak beraya kat Selama,Perak pula..rindu ngn family saya...hehe, next entry yoo!


24 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya

Adlin Mohamad said...

raya sambil jalan makan angin ...best tu hehehe

el said...

wah raya smpai ke thailand no..hebadddd hahaha

si syasya tu asik hang je eh
hehe

nice pepel

MrS. F!zA said...

atok dan wan penah pegi dlu..mmg tkyah pakai passport kan?

attyfir said...

kiranya raya overthesea lah kan..

terliur kty tgk doyan tuh

wardah said...

Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
http://supplementforall.blogspot.com/

wantie said...

tu dia raya sampai obersea ko... betui ka dorang bukak sampai raya ke tiga. awat tak habaq..

kalau aku pi pun nak pi rumah sapa kan.. shopping tu la yg dok ngidam ngidam sangat.

tapi takut gak kang kena tembak.

Rizziela said...

Irfan dah mcm budak umur 3 4 tahun kan

Gieyana said...

Aq nk msuk danoq ahad tu nk cr pampers n ss tp x jd psl da kes tembak tu kn..bkn tkut psl tmbak tu..psl kawalan kt entry point tu sure ketat..:)

X pernh smpai sini..dh besaq dh anak adik hg noh..syok irfan main playground..:)

ina khairina said...

Ina penah mkn laksa siam,mula2 tgok mcm x lalu tp bila dah rasa....tudiia sampai 2x menambah.....mmg sedap!!

::NureeN:: said...

lama aku x p betong..
dulu2 slalu p sbb nak g umah adik bradik gak
tp bkn d betong kena msk dlm lg kat pattani & yala hehe...

weh, teluq rebus kat air panas tu boleh mkn cuma sulfur dia kuat.. mkn ckit udah lerr

Zura@Iwan said...

Hanum~

best2..hehe

Zura@Iwan said...

Adlin~

aha..smbil mkn angin arr..haha

Zura@Iwan said...

el~

kakaka...fil nk bw gi..ikut je la weh...jln umah adik badik, nnti fil tk de..tk taw km adik badik nk jln gi sn ke idak..huhu...

tu la aku kata..dia suka mgikut pklong n mklong dia..

Zura@Iwan said...

Fiza~

yup..tk pyh passport pon..hehe

Zura@Iwan said...

kty~

tu la..raya overthesea..haha

sedap doyan tu..kuning sgt..

Zura@Iwan said...

wardah~

wslm..
macih siggh sini

Zura@Iwan said...

wantie~

aha...time ry mmg imigresen kasi masuk je..hehe..

aku pon sbb jln raya umah sanak saudara..kalau idak mls gk nk masuk..takut pon ada..hehe..

Zura@Iwan said...

Ziela~

tgk dlm gmbr..
kt luar orgnye kecik cute je..haha

Zura@Iwan said...

Gie~

tu la..risau gk psl tu..
tp jgn masuk smpi dlm kt Yala tu bahya gk..huhu...

aku kt area2 pekan betong tu je...

aha..sat je dh sthn lebih pon amanda tu..

Zura@Iwan said...

Ina~

tu arr..sedap kan...
teringin lg la plak..

Zura@Iwan said...

Nureen~

aku area pekan betong tu je..
nk pegi patani n yala takut gk..haha..

aku tk mkn pon telur tu...hehe..tgk depa rebus je..

ALoNa CintamaniszLite said...

wah...seronok ler beraya kat sana. leh tgk camne dorang sambut.
Laksa tu mcm laksa kelantan..campur santan..

Zura@Iwan said...

k.Alona~

tu la kak..masa kitaorg pegi tu cm sunyi pon..hikss..lgpon byk kedai tutup...hehe

betui2 kak..mcm lksa kelantan