♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Thursday, August 15, 2013

Preview Cerita Raya 2013

Assalamualaikum...Salam Sejahtera,

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin yer...cepat masa berlalu,  me baru start kerja hari Rabu? cam mana raya korang? sure meriah kan? majority sure dah update entry raya iya dak? me? pelan-pelan update lah, mana sempat saya kongsi kat sini...:), hentam saja lah...asalkan ada gak sikit cerita raya iols kat sini.

Hari ni up entry gambar - gambar posing dari dalam camera handset tu je..camera sony belum sempat nak transfer daa.. yang tak boleh blah tu, semua posing dalam kerete jek!kahhhh! dalam kereta aje ada mood nak bergambar katanya....hahahaha. Jangan gelakkan saya noh!

Me start cuti dari Rabu minggu lepas sampai la Selasa, memang cuti sakan la..hikss, kira seminggu juga lah..rasa macam letih pun ada, dah raya kan...banyak pergi menziarah rumah sanak saudara, lepak rumah kejap-kejap je.

Rabu ~ Jumaat @ Baling..
Tahun ni family kecil iols beraya di Baling dulu..rumah TokWan Irfan aka kampung Baba Irfan le..siang hari Rabu tu, adik badik hubby bergotong royong mengemas rumah..me menjaga anak-anak kecil, hikss.

Irfan nie..kalau jumpa baby memang kerja nak sayang je dia, bagus...penyayang orangnya...hikss. Family paling kecil side hubby..dua orang sepupu ni, Irfan dan Amanda...layan dorang ni best sangat....:)

Malam Raya ~...main bunga api, 4 orang sepupu main bunga api dengan pengawasan orang-orang dewasa....tapi Irfan dan Amanda tengok saja, tak boleh main lagi yer....Kakak Tasya dan Emisya je layan main dulu..

Me dan adik ipar perempuan bertungkus lumus di dapur buat rendang ayam...start masuk dapur lambat, jadi me malam raya tu...kul 3.00 pagi baru tidur...esoknya pagi raya kena bangun awal masak bihun goreng, ayah suruh buat bihun goreng je, so kita turutkan aje ...ketupat + lemang ayah dah order...dulu arwah mak ada...arwah la rajin buat ketupat...:(, nasib baik me dah siap-siap iron baju untuk pagi raya tu...tak la kalut sangat...

Hari Raya Pertama ~ Konvoi nak keluar beraya di hari raya pertama, Inilah tema color baju raya iols tahun ni...maroon pink kot...anak-anak saudara kita ni, memang ke mana je sure nak ikut Pak Long + Mak Long dorang, katanyanya Pak Long + Mak Long baik...bodek la nieh!hahaha...bujang la mama dan abah korang yer...

Paling seronok Irfan la..sebab ada kawan nak layan dia...macam anak tiga dah iols nieh...hahaha...en suami sengeh sampai herot pipi haihhh...hahahaha

Daripada rumah....makan....kemudian ziarah rumah sanak saudara...makan lagi...dan lagi...wahhh...kenyang tapi kena makan sikit-sikit yer, sebab banyak rumah ...hehe..

Bye-bye....kita jumpa esok pula....esok raya lagi......

Hari Raya Kedua ~ menziarah kubur arwah mak mertua, pagi-pagi lagi keluar...hari raya pertama nak pergi cuaca hujan pula...sayu saya di sini, tak dapat menahan airmata,cepat-cepat saya kesat... Irfan pun ikut menziarah kubur Atok dia, arwah pergi meninggalkan kami dah masuk 3tahun...

 Al-fatihah untuk arwah Mak mertua...

Lepas tu weols konvoi tiga kereta pergi beraya ke Thailand....bukan pergi bershopping kat sana yer, memang ayah ada saudara yang tinggal kat Betong, Thailand...patut la ayah pandai juga cakap Siam..hikss.

Emisya dengan Mak Saudara dia je layan camera..yang lain layan perasaan..kahhh!

 Sementara nak sampai ke destinasi tu..memang riuh la dengan dorang nie, tengok Irfan kakak tak kacau dia, dia kacau kakak...hahaha..

Ha..diam-diam kan ok tu, kejap je diam...sat buat balik..hahaha..comey kan Emisya nie, pakat berebut nak amik dia bawa balik lah....tapi dia tak mau, nak kat Mak long dia gak..kekeke..

 Jangan jadi artis tau Emisya...huhu, dah la suka posing gak...hehehe..pantang Mak Long say...cheese dia pun posing....huh

Tara nak sampai ni...memang asyik posing je lah, lepas snap guna camera sony guna camera handset pula...tengok Irfan tu, pandai dah pegang camera ha...hehehe

Sabtu ~ Selasa @ Selama
Turn raya kampung Me pula...walaupun kampung tak jauh sangat, tapi macam tu la..tiap-tiap tahun, raya pertama hingga kedua belah sini dulu  kemudian raya ketiga hingga keempat belah sana dulu..atau sebaliknya...ikut giliran katanya..hikss. Ye la, kalau balik sehari cam tu..macam tak sempat nak ziarah umah sanak saudara kan...
 
Hari Raya Ketiga ~ dah ada kat Selama, mak buat laksa.....tapi lepas zuhur tu weols keluar beraya ke rumah Pak Long kat Selama juga lepas tu bergerak ke kampung my Abah kat Alor Pongsu, berkonvoi juga....

 Me dan my adik bongsu....comey kan? adik saya la..bukan saya...kahhh!

Jangan muntah pink ye..dengan kepoyoan tuan tanah b'chamwhore aje...hahaha..

Adik-adik saya...semua still single yooo!..

Lepas balik beraya di kampung Abah kat Alor Pongsu, family Pak Long + Mak Long datang beraya rumah pula, memang non stop lah dari raya pertama sampai raya ketiga ni..huhu...saya tukang mengasuh kejap anak sepupu nie, Airis..Irfan memang suka betui dengan baby, hihi..

Hari Raya Ke-4 ~ weols attend kenduri kahwin anak jiran lama masa duduk di Baling dulu, kawan baik Mak dan Abah juga la..kenduri  tu kat Perak juga, Selinsing tak salah nama tempatnya...hehe

 Irfan boleh balun tido ha....letih beraya sakan dia kan...

 Masa ni gua dah start selsema...dugaan di hari raya, datang sakit ...Alhamdulillah..

Me with my Hero yang encem!hahaha..

Malam raya ke-4 tu...iols gigih balik ke Baling semula, sebab sahabat tersayang buat open house, iya2 suruh me datang juga..sebelum raya lagi dah minta me arrange masa supaya dapat datang open house beliau...lagipun sambil tu ada gak mini reunion ha, walaupun tak ramai...tapi dapat juga jumpa kawan-kawan lama. terima kasih banyak2 sahabat ! Alhamdulillah dapat juga memenuhi undangan majlis sahabat saya ni.

Hari Raya Ke-5 ~ Balik ke Selama semula, sebab iols nak relax2 kat kampung iols sementara cuti masih ada...yehaaa. Setakat ni je dulu kut cerita hari raya weols...Irfan letih sungguh ha dia, asyik nak main je...makan pun kurang, muka Mama pun macam letih je, berminyak habis muka...tu sebab mood bermake up non adooo..malas nak bersiap akhir-akhir habis cuti raya tu..kekeke..

Ok lah uols, nanti sambung lagi yer cerita raya....ni saya preview sikit mana yang saya ingat la, lagipun picture semua ambil dari camera handset...cepat sikit update kan....hehe..

Thanks uols singgah sini.... Peacee!

10 comments:

wantie said...

meronda sakan hang no.

Rizziela said...

Syoknya..meriah tengok raya Zura

Tu tanda Irfan nak adik lagi tu

Cho Zila said...

seronok sesangatler rayanyer tu zura sampai luar negara gitu... penat tapi gembira... ini baru raya ziarah menziarahi yang mungkin payah nak buat masa lain tapi bulan raya masa sesuai...

Zura@Iwan said...

wantie~

sakan la...bila lg kan dgn family plak tu..mmg tk lpskan peluang la.hehe

Zura@Iwan said...

ziela~

alhamdulillah...
meriah bersederhana je ziela..

inshaAllah doakn smoga dpt kasi irfan adik...

Zura@Iwan said...

Cho ila~

aha kan..seronok tmbh2 dgn family kan...

tu arr..tp penah lg beraya kt Betong tu..kali ni ayah mertua ajak gi sn..dpt la peluang beraya di negara org..hehe

el said...

bestnye dpt raya sakan sn sini
aku ritu g kelantan pun x dpt nak tangkap gambo..kt kpg aku pun x bergambor..cam mn x bergambo..hp aku 24jam anak aku ngan kezen dia main game...nak pakai dlsr tu maleh beno nak wat kuar hahaha

hang ngan pink mmg sesuai..cantek

ALoNa CintamaniszLite said...

seronok laa...adik-badik ramai.

Gambar raya kat Betong tu takde ke, zura??

Zura@Iwan said...

el~

best2 ...mmg adat la fmily aku stiap thn raya menziarah rumah saudara..hehe...

aku tu pon ada gak gmbr2 kenangan ...tidak asyik mls nk amik gmbr..seb baik ada camera hp gak.

i likeee pink

Zura@Iwan said...

k.alona~

aha..adik badik rajin ikut gak..

ada kak..nnti sy up ye