♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Monday, May 30, 2011

Berusaha Dan Selalu Berdoa

Assalamualaikum w.b.t

Ada yg bertanya sebelum ni aku ada berubat kat mn2 ke sblm pregnant ni…semua ni adalah usaha…hanya Allah yg menentukan segalanya, ini adalah rahsia dr Allah..kita tak tahu mana yg terbaik tuk kita…entry ni hanyalah utk berkongsi dgn korang, aku pun tak pasti cm mn bleh lekat…hanya Allah yg Maha Mengetahui. Dan sesgghnya aku tak nak berasa bangga diri dgn semua ini…kerna kita tdk mengetahui ujian2 yg mdtg nanti...entry ini hanyalah utk berkongsi pgalaman kitaorg...

Sebelum aku hamil, mcm2 kaedah yg aku dan hubby amalkan utk mdptkan cahaya mata. Setlh mghadapi plbagai dugaan dan ujian…sindiran2 org sekeliling, adatla tu kan…..….jdkan itu sbgi satu cabaran dan kekuatan utk berusaha lebih lg.

Selama 5 tahun macam2 usaha dilakukan, diringkaskan ceta lah…nk ceta secara detail pjg berjela2 plak kan..ni pon dh rasa pjg dh ni…hehe…Kaedah mengurut dgn bidan…rasanya dah bbrpa tgn pegang perut aku ni….mgkin tiada keserasian dan blm ada rezki dgn cara ini. Cara moden pun tidak ketinggalan, kalau ada rezki lebih kita cuba kan….aku penah try mkn ubat pil clomid tak slh sbyk 2x, rasanya mkn clomid tu bdn aku ada la nek sket…hikss..….strsnya penah melakukan HSG utk mengetahui sama ada saluran tiub fallopio(betui ke idak spelling ni..haha) kita tersumbat or tidak, terasa la sdikit sakit cam sengugut tu tp ku tahan je…hehe., Alhamdulillah normal, hubby jua stiasa mberi kerjasama….dia jua melakukan sperm test, Alhamdulillah normal gak…kdg2 terasa hairan gak..kedua2 aku n hubby tak mempunyai mslh. Tapi tak baik kita pk yg bkn2 kan….always think positive. Usaha diteruskan dgn melakukan kaedah IUI, sperm di suntik terus ke dlm rahim aku…tidak berjaya juga…ada juga sedikit frust di citu, sbb rasanya tlh mengikut prosuder yg Dr kasi tu betui2….mgkin bkn rezki jua kan….redha. Biodex yg famos diperkatakan tu pun aku dah try, tak salah sebyk 3x kut….besa la mahai sket biodex ni, dalam sebulan mau dkt rm700 lebey. Jadi rasa cm tk lps je…ku decide stop je…huhu.

Tak ketinggalan jua pelbagai petua len juga diamalkan, amal mkn taugeh, rebus air halba, buah zuriat dr Mekah pn penah try....…tp paling tak lupa ada juga mengamal membacas surah yassin…buat solat hajat…dan aku selalu amalkan doa Nabi Zakaria ini:

“Robbi hablee miladunlakaa zurritontoiyiban innaka samii uddoa”

Tuhanku, berilah kepadaku dari sisi-mu keturunan (anak) yang baik, sesungguhnya engkau Tuhan yang sangat mendengar doa

Surah Ai Imran 3:38


Akhir sekali pada raya thn lps, aku ada ada berubat cara tradisional menggunakan kelapa sulung di Perlis,suggestion drpd sorang shbtku gak Iemah…dalam masa yg sama, ada gak aku n hubby amalkn mkn ubat dr produk CNI iaitu aku mkn Royal Jelly n Permata Suri dan hubby plak mkn pil tongkat ali. Tapi selalu gak tiggal2…ada duit br beli…. Lepas berubat tu, keadaan masih sama… jd km buat tak kesah je, redha dgn ujian Allah ini…..dgn ujian yg meimpa aku n hubby pada bulan November yg arwah mil sakit, hubby menjaga arwah mil selama sebulan…dan telah pergi menigglkan km pada bulan Disember mmbuatkan aku n hubby tak sempat b’pk mslh cahaya mata ni….tmbh2 hubby.. hati dan pkrannya tak keruan.

Selepas selesai segala hal2 mengenai arwah mil yg perlu diselesaikan oleh hubby, hidup mesti diteruskan…mgkin ada hikmah di sebalik kejadian. Pada bulan Januari keadaan redha sket….ketika itulah projek raksana diteruskan setelah berehat pjg ( opsss.. sorry sensor sket)…hujung bulan Januari aku mengajak hubby utk pergi bercuti dan menenangkan pkran. Hubby bersetuju…jadi pada bulan Jan 2011 kitaorg pergi bercuti sambil berhoneymoon di Genting Highland, entry mengenai cuti2 di Genting di sini Genting With Love..dah akhirnya pada bulan Februari aku pregnant…..ku pon tak sure time bila boleh lekat tu….….jwpannya anda sdiri tahu…dan jika diizinkan oleh Dia…insyaAllah diperkenankan, yg penting kena byk2 b’sabar…dan percaya pada rezki Allah.

~ Tu dia….macam esey dah entry aku ni….pjg sgguh, tu dh kira dipendekkan ceta dh tu…hihihihi..…terima kasih pada yg sudi membaca entry yg pjg lebar ni….

36 comments:

Dee said...

betul..usaha tu kena berterusan x boleh stop..di samping itu berdoalah dan akhir sekali bertawakkal..syukur penantian zura hampir berakhir..kenapa hampir? zura sendiri tau..jaga diri, jaga kandungan..inilah peringkat yg zura perlu lebih berhati2..take care ye..dee doakan semuanya selamat..amin..

fazilzura said...

sonok nye, aku ni agak2 cm dh redha & berserah jgk ler.. malas nak pk2 dh , kalau ada , ada le psl aku tinginnak bau baby lg.. tingin nk rs saat2 'seksa; ngndung.. tp pe kan daya, mungkin ada something missing, yg aku x pasan . uhuhuhhu

UmmiRosma said...

A nice plot of story...kalo kasi markah akak bole bagi A ni...

Take care dear...

Ieda Al-Habsyi said...

hhehehe! tahniah kak! kak kecik bebeno saiz font ni, i dah le rabun hehehe :)

ppb_ppkp said...

Alhamdulillah....syukur.... usaha pasti berjaya..dah pon berjaya..amin...kelapa sulung ramai yang mencari skrg ni di sini..tapi xdak....aku xbleh lupa la masa hang minum..habis basah lencun...ihihihi...pengalaman tu

Sidratul Muntaha said...

ehehe..
kan betul aku dah dpt agak.
masa ko gi genting tu kan,aku rasa mcm dah lekat.
tpi itulah..
DIA yg bagi..DIA lgi tahu dan berkehendak.
happy again tuk ko.
huhuhu.(tetiba feeling nak ade baby lagik!!pitam!)

mama tisya said...

kelapa sulung...1st time dgr...

mummy_ayu said...

usaha tangga kejayaan...chewah..
apa pun....syukur alhamdulillah...

Cik Puan Axa said...

alhamdulillah..bestnya dengar! tahniah zura! :)

syanasaid said...

made in genting ni
hahaaa

ade hikmah sume ni
hanya Allah je yg tau bile masa sesuai dia nk bg ape kite nak..

jaga diri & baby ye
hepi aku baca blog ko
makin berseri ko skrg ni..perot pn comel

zura@iwan said...

@Dee

ye Dee...tp skrg ni pn x semestinya kita stop berusaha dn bdoa kan....pasti ada ujian yg dilalui jua....semoga zura dpt megecapi impian ini x lama lg...amin.....thks dee

zura@iwan said...

@fazilzura

insyaallah lps ni ko plak jd mak buyung....hehe...sure akil excited kan....betui tu...kita x taw apa yg tbaik utk kita....

zura@iwan said...

@UmmiRosma

thks kak...besa2 je story tu...hehe

zura@iwan said...

@Ieda Al-Habsyi

maceh ieda.....tahniah jua kt ieda....sorry2...kak adjuz nnti..

zura@iwan said...

@ppb_ppkp

Alhamdulillah....selagi bb ni x kuar ku rasa blm bjaya imah....tp kita stiasa pcaya pada rezki Dia...dan kena la jg sbaik mgkin kan.....aha tu arr...basah abis bj aku...huhu..

zura@iwan said...

@Sidratul Muntaha

hehehe...
pandai ko meneka kan...
rezki la tu kut nk melekat kt genting...hahaha...
yup...jika Dia bkehendak tiada sapa yg bleh mhalang.....
thks beb...

zura@iwan said...

@mama tisya

kita pon mula2 dulu x penah dgr gk..tp dh kebtlan kelapa tu ada...try gk la..

zura@iwan said...

@mummy_ayu

ye ayu...apa2 pon kena ada usaha kan...last2 tawakal....ada rezkinya...

zura@iwan said...

@Cik Puan Axa

syukur...thks Puan Axa..

zura@iwan said...

@syanasaid

ntah la wey....aku pon x pasti...hehe

betui tu...semua ini ada hikmahnya.....

maceh dear...selagi bb x kuar dr perut aku ni..aku masih lg riso...semoga aku bjaya mgecapi impian itu ye...
hehehe....insyaAllah aku rajin update...aku update...idea yg tu mcurah2 kan...hehe.

nureen said...

alhamdulillah.... jaga bb & kesihatan k.. jgn lupa minum susu + a\folic asid

nureen akan amalkan doa zura tue.. ada gak ni plan tp blum ada rezqi.. ;)..

atty's said...

itulah kan zura..semuanya ketentuan darinya ..kita hanya mampu merancang, tp tuhan yg menentukan..

zura jaga diri baik2 ye,..

Pepel BoNda AmaNi said...

btoi tue kak...apa yang paling penting adalah DOA dan USAHA...ALLAH sentiasa bersama kita kan....take care....

zura@iwan said...

@nureen

thks nureen....aha tu mmg duk amal tu..susu + asid folic...

insyaAllah lps ni nureen plak la ye...hehe

zura@iwan said...

@atty's

aha....semua adalah ketentuannya kak...kita hnya merancang....syukur sgt....

thks kak..

zura@iwan said...

@Pepel BoNda AmaNi

wpon kita dh mcapai apa yg kita kecapi jgn lupa pada Dia juga...stiasa ingat pada Dia...insyaAllah sm2 kita bdoa pada Dia....Allahuakbar...

Gieyana said...

betui2 kan..kena berusaha dan terus berusaha..insyaallah Allah Taala makbulkan doa bg hamba2Nya, aslkan kita x lupa pdNya..

Bc entry2 nie rs touching weh..x tau nk gmbarkan mcm mn..

ALoNa CintamaniszLite said...

anak adalah anugerah allah..tetapi kan zura..kkdg akak terpikir gak..masa MIL zura sakit tu..mesti hati dia sentiasa mendoakan kesejahteraan anak2 terutama suami zura utk mendapat cahaya mata. Doa seorang ibu..doa seorang ketika sakit..adalah antara doa yg mustajab..insyaallah..

Amy Syaquena said...

zura thanks sharing , sedikit sebanyak pengalaman awak dapat memberi semanagat kepada amy untuk tidak berputus asa huhu~ tahniah jaga diri ok

zura@iwan said...

@Gieyana

betui weyy..dn kita jgn lupa trs bdoa dan bsyukur dgn pmberian Dia....Allahuakbar...

hehe...aku pon touchin gk...

zura@iwan said...

@ALoNa CintamaniszLite

ye kak....mmg zura n hb ada tpk sm cm kak....hb pn ada ckp...mgkin ini adalah doa yg bharga dr arwah mak dia....

masa sakit hb yg btgkus lumus jg mak dia....mgkin ini adiah dr arwah mak....

zura@iwan said...

@Amy Syaquena

sm2 amy....tp ujian akan dtg jua wpon kita dh bjaya.....kita manusia besa kena mnerimanya....insyaAllah ada hikmah semua tu..

Princessa bella said...

Tahniah, terharu saya baca blog awak..Saya sudah berkahwin 3 tahun lebih tapi sampai sekarang belum dikurniakan anak..setelah baca blog ni, hati saya terasa sedap skit..mungkin tuhan belum nak beri rezeki pada kali ini..Dia lebih mengtahui apa yang terbaik untuk saya di masa sekarang..Terima kasih atas cerita anda, buat saya kembali semangat untuk berhadapan dengan soalan2 sinis masyarakat.. :)

Zura@Iwan said...

terima kasih Bella sudi siggh sini.....

ye betui Bella...Dia yg lebih mengetahui...kita perli berusaha dan sentiasa berdoa...insyaAllah akan smpi turn bella nnti....

jgn berputus asa yer.....

QasehnyaRania said...

saya setakat ni baru amik clomip 1 cycle je.
hsg ok.
sperm suami pon ok

sy tarik diri sblm buat iui. last appoinment spatutnya buat TVS D2/D3 pada period bln 12/12 tapi saya tak pi.

Zura@Iwan said...

Qaseh~

akak dh 3x kot rasanya mkn clomid..then stop, sbb rasa bdn duk naik jek..huhu

hsg pon ok..sperm tu ok, cuma kena kasi tenaga kt dia..haha..

kak dh try 2x iui Qaseh..try juga, mn taw lekat...tp apakan daya...Allah dh tetapkan semuanya..