♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Friday, May 27, 2011

Hadiah Ulangtahun Kelahiran Daku

Assalamualaikum w.b.t

Harap2 tak boring la yer kalau asyik update pasal bab pregnant jer....sure la nak simpan kenangan indah ini kat dalam blog kita kan...hehe.

Nak sharing kat cini mcm mn daku tahu aku pregnant.....best kan? nk taw2? hihihihi.....
Sure la dengan alat pregnant test ni....hahaha...sorry buat lawak sket pagi2 jumaat ni...ada yg gelak ke? kahhhhhhh...
Dalam bulan februari 2011 telah berlaku kejadian yg paling gembira dalam hidup aku dan hubby, perkara yg tak disangka dan membuatkan daku sedikit blur gak...kekekeke. Kebetulan pada hari sepatutnya ku datang bulan tu, aku dan hubby ada aktiviti di Teluk Batik kerna hubby ada reunion di sana, ada ku buat entry di link nie. Aku siap berlasak bagai...join aktiviti sukaneka lah...lari2...lompat2....sampai hubby tegur lah...."hai...aktif sgt nampak!" Daku buat selamba jer...sbb ku rasa maybe normal la, bulan tu maybe period gelong ke..becoz simptom2 nk datang period tu ada.....that why ku buat tak taw je...hehe. Siap gi dusun makan doyan lagi tu....hahaha.
Then balik dari Teluk Batik tu, aku demam....period still tak datang, ku ingat demam tu maybe kerna berpanas terik masa kat Teluk Batik tu kena angin laut kt sana kan. Tak salah sehari lepas baik demam tu, ku dengan hati terbuka nak beli pregnant test, beli yg mahai punya lak tu..hahaha....tanpa ada perasaan harapan yg tiggi....kalu -ve ku redha je, jika +ve Alhamdulillah. Sblm2 ni kan selalu dah merasai perasaan frust tu...so dh jadi besa...hehe.
Ku balik dari kerja terus buat uji kaji ler....hari tu plak Mr Hubby tk de.....kebetulan Hubby otw balik dari KL....lepas2 buat pregnant test tu....dalam masa bbrp 2nd je, mula ku nmpk satu line nek...then tanpa segan silu 2nd line telah muncul dengan terang sekali......perghhhhhhh! aku mcm nk pengsan......tersandar gk aku kt dinding......berlinang airmata, dlm hati berkata2...betul ke tak ni? huhu.....ku apa lagi, call la Mr Hubby yg dlm perjalanan pulang ke Penang.....dlm phone kan tak nmpk la aksi muka dia, cuma terdengar Hubby tergelak besar tanda gembira.....dan bleh tanya aku....betul ka? then ask me suruh keep alat pregnant test tu dia nak tgk....hahahaha...Sabar je dia. Daku trs call kakak aku dan mak tersayang....gtaw pon dlm keadaan suara yg sedih + gembira.....huhuhu...
After Hubby sampai kat umah.....tersenyum dan duk belek2 2-3 kali gak alat tu....hihihi...cam tak caya kan....ye la...itulah pertama kali dalam hidup aku, pregnant test double line...huhu. Terus hubby decide bw aku gi klinik dalam kul 11 lebey malam cm tu....tp gi klinik biasa le, then Dr also buat urine test......Yup....confirm your wife pregnant around 4 weeks lebih. Hubby terus cakap....Alhamdulillah dgn suara yg kuat depan Dr India tu...gelak Dr tu....muka ku dh merah2 padam dan nak mengalir airmata....huwaaaa. Kelakar pun ado.....hehehe...
Ya Allah tersangat2 bersyukur pada Dia.....berkat kesabaran dan sentiasa berdoa pada Dia, akhirnya Allah memberi peluang ini pada aku dan hubby. Di sebalik kejadian ada hikmahnya....terasa juga sebab org yg menunggu2 saat ini telah tiada lagi dalam dunia ini, arwah Mil. Allah telah mengambil satu nyawa org tsyg dan menggantikan satu lagi nyawa.......owhhhhh aku dan hubby redha dgn ketentuan ini. Jika telah ditetapkan olehNya....kita redha walaupon dlm keadaan terpaksa. Begitu jua dengan rezki cahaya mata ini.....ini semua telah ditetapkan olehNya, cepat atau lambat je....masing2 mempunyai dugaannya. Jika telah ditetapkan rezki itu utk kita....percayalah ia adalah utk kita.
P1130363edit
Di hari kelahiranku pada 16 februari 2011, sudah ada satu nyawa dalam rahimku......sangat gembira....pada hari tu jugalah hubby mengumumkan berita gembira itu pada adik2nya.....hehehe. Masa ni bb dah 6 minggu cam tu...sgt terharu........mgkin inilah hadiah yg paling bermakna pada hari lahirku......terima kasih Ya Allah.....
Alhamdulillah hari ni dah 5bulan baby dalam pewot.....syukur sgt2...semoga aku ada kekuatan utk membawanya dlm pewot ini sehingga melahirkan..Amin..
Ada jugak alahan2 yg me alami....insyaAllah nnti ku share2 kt cini ye.....

** AUTOPUBLISH ENTRY....
** Weekend ni banyak kenduri kendara ni.....hrp2 dapat la attend kenduri kawan2....musim org kawin la kanbcuti sekolah ni..hehe..

46 comments:

MataHati @ MH said...

alhamdulillah..rezeki. tahniah...

semoga kehadiran si kecil nanti menambahkan lagi kasih ayang antara suami isteri..

Gieyana said...

touching...

tp part yg Iwan ckp Alhamdulillah kuat2 dpan Dr tue kelakar sket..kekeke

Insyaallah sekejap jer ms berlalu..pejam celik pejam celik kejap jer 9 bln..rs mcm br dgr jer berita hg pregnant, then skrg dh 5 bln dh..:)

Sidratul Muntaha said...

huh..
syuran jazilan...
babe,maybe sbb gi pantai2 kot ade isi?
aku dulu,masa dak aqil..blik pd(teuk kemang)..sangkut.
balik cuti2 cherating (resort betul2 kuar je dah pantai),sangkut dak ara tu..
huhuhuh..
mcm ko jugaklah..
demam pastu rasa tak selesa jer..
jaga diri beb.
mudahan ko kuat bwk budak nih.
doa byk2 supaya segala urusan tentang anak nnti dipermudahkan.
insyaa Allah.

NM02 said...

alhamdulillah dan tahniah.. take care ye...

mummy_ayu said...

seronoknya..leh bayangkan situasi tu..
Ayu dulu 1 tahun tunggu, bila lewat period je beli test..
1 line..frust...
so..bila dah selalu beli..leh bayangkan la perasaan zura tu...dah tak menaruh tinggi sgt..
tetiba bila tak expect ...time tu pulak rezeki ..syukur alhamdulillah sgt kan..
tambah2 zura..5 tahun tunggu..lagi la..
happy for u sgt dear.. :-)

mama tisya said...

adiah busday paling bermakna...

Rizziela said...

Mesti best kan? Hadiah yg paling berharga untuk ulang tahun kelahirian...

Semoga bb & mummy dia selamat sehingga bersalinl..amin

el said...

a'ah touching lak story hang ni
mcm ada penganti lak arwah MIL hang tu...smoga semuanye slmt smpi hang meletup ok...

Ummi Eisya&Amani said...

dpt bygkan mcm ne perasaan tu..teringat waktu time dpt tahu mengandung dulu..mcm nak mengandung lagi je..eh,tetiba lak ye...

fazilzura said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... ko bikin aku menangis le beb ..
entry2 mu mencuit jiwa ku huhuhuhu..

tp aku sgt2 hapy tuk ko .. excited sgt..
ko jaga diri key , jgn ganeh2 sgt.. kalau bley banyak kan rest

Nana said...

heheh aku dpat bayangkan mcm mana muka hang & muka asben hang
masa dapat tau hang pregnant
aku pon masa mula2 tau tu kan
nanges dpn doktor hehee

Ena said...

sebak + terharu baca n3 ni..


Alhamdulillah..

jg diri bebaik ye.. :D

E K A said...

bestnya...congratz taw...jaga diri bebaik.bila la nak sampai turn saya...ada tak akak amalkan apa2 sebelum tu

Rinna said...

Alhamdullillah syukur.. dikurniakan juga rezeki oleh Allah.. Jgn lasak2 sgt. yer.. dan jaga diri baik2.. :)

wantie said...

walaupun aku lambat tau ttg ni. Aku nak ucap bebanyak tahniah. hahaha.. nanti anak kita sama umoq le wei..

become a mother in the year of 2011. boleh le lepas ni ko masuk kelab kaum ibu. hehehehe..

ALoNa CintamaniszLite said...

Tahniah lagi..ucapan pjg akak dh kasi kat komen entry yg ada poster nur kasih tu..hehe..

atty's said...

alhamdulillah..syukur..kiranya lebihkrg sama ngn adik kty..kan kty ada reply citer pasal adik kty tuh..

adik kty aritu pun kira hadiah besday utk hubby dia yg jatuh 16 feb jugak..sama lah ngn zura..

kty doakan semoga semuanya selamat..amin..

ada rezeki nak gak jumpa baby nanti..

miera said...

tahniah kak zura..bila due date?mierapun preegy gak..due date dlm bulan 11 nie..

Fadzillah Kamarudin said...

alhamdulillah...
tahniah...
jaga diri bebaik...
doakan smuanya selamat...

atiEy said...

tahniah...
alhamdulillah...rezeki nmnyer tu...
dan yg paling dlm hidup kita, kiter kena ingat Allah tu tahu apa yg terbaik utk diri kita....
By the way, jg kndungan baik2 yer...
jg kesihatan..

zura@iwan said...

@MataHati @ MH

alhamdulillah syukur rezki dr Allah...

amin...insyaAllah...hopefully..thks..

zura@iwan said...

@Gieyana

hehe.....sket touching je...

aha....aku pon nk gelak time tu , x jd nk nanges..hahaha...

insyaAllah....mudah2an aku dpt menempuhi alam hamil ni ngan tabah....amin...

zura@iwan said...

@Sidratul Muntaha

syukur2...
ntah le...gi teluk batik tu x pojek pon..hehe..masa bln satu tu aktif pojek kut...hahaha...then gi genting tmpt sejuk...hehe..
aha..masa demam tu x syak pn sbb rasa cm nk mai period gitu...huhu...
amin....thks bebe...

zura@iwan said...

@NM02

alhamdulillah syukur....thks ye..

zura@iwan said...

@mummy_ayu

betui ayu...mmg x dpt bykan perasaan itu...
ye la ayu bila kita dh besa cm tu..nk menaruh hrpan tiggi x de dah...tp kena la percaya pada rezki Allah kan....

thks ayu..

zura@iwan said...

@mama tisya

yup amy....adiah yg paling myentuh perasaan..

zura@iwan said...

@Rizziela

ye ziela...hadiah yg x disgka....syukur sgt2...

amin....mudah2an..

zura@iwan said...

@el

hehe..aku yg tulis entry pon dh blinang airmata...

kita pon x taw kan..ini semua rahsia Allah....apa2 pon semoga aku slmt semuanya....berkat doa arwah Mil gak..

zura@iwan said...

@fazilzura

huhuhu..sorry ko ni pon cpt tsentuh ye....hehe..

ok babe...thks ye...ko pon tk care....

zura@iwan said...

@Nana

tu la kan...muka aku merah2 pdm gk...sbb aku tgk hb aku happy sgt...then nmpk mata dia pon bgenang airmata...huhuhu..

sedih kan....happy pon gak...huhu

zura@iwan said...

@Ena

thks Ena.....

syukur sgt2...

zura@iwan said...

@E K A

maceh dear...EKa menuggu gk ye? insyaAllah nnti akak share kt cini ye...mgkin ini semua masanya Allah nak kasi kat akak rezki ni....cuma kena stiasa pcaya pada rezki Dia n byk2 bdoa....kena byk bsbr...dan semestinya rajin la ML..hehe

zura@iwan said...

@wantie

x per weyy..lgpon ramai yg br taw...sorry aku x gtaw hg ...sbb ku pon nk buat surprise kt hg la konon..hehe....

maceh byk2 my fren.....insyaallah anak kita nnti sm umoq..hehe...

zura@iwan said...

@ALoNa CintamaniszLite

syukur kak......aha penah bc kak...lebey kurang sm arr...

yg ni jatuh bday zura...kbtlan kan..

maceh kak..ada rezki nnti kak mai tgk bb ye.hehe

zura@iwan said...

@miera

maceh miera.....due date insyaAllah 14/10....

oo ye ke? tahniah gk....

zura@iwan said...

@Fadzillah Kamarudin

syukur sgt2.....
maceh sekali lg...
amin.....

zura@iwan said...

@atiEy

thks ye..

yup betui tu..rezki namanya...
itu sdh semestinya...wpon kita tlh mdpt apa yg diingini stiasa jgn lupa pada Dia.....kerna apa yg diberi adalah yg tbaik utk hambanya...

maceh skali lg...

zura@iwan said...

@ALoNa CintamaniszLite

tima kasih sekali lg kak.....aha zura dh bc komen kak kt entry tu..
sgt tharu.....huhu..

UmmiRosma said...

Akak rasa apa yg Zura rasa...kita hampir serupa...5 tahun menunggu kurnia zuriat...dan in our case, hadiah exactly sempena ulangtahun perkahwinan kami ke 5...

Zura..take care selalu...*hugs*

yunz_02 said...

zuraaa.. rasa nak peluk nangis jek.. aku rasa mcm termakbul jek doa aku masa preggy kan aisya uhuk uhuk..

zura@iwan said...

@UmmiRosma

ye kak....kak pon penah mgalaminya..so dpt nk bygkan perasaan itu kan...huhu...sm la...adiah ulangthn gk ni....hehe..

thks kak.....muahhhhhh

zura@iwan said...

@yunz_02

huhuhu....sedih aku le.....tima kasih byk2...mgkin berkat doa ibu pregnan gk kan....syg korang....

Zie Fauzi said...

Dah 5 bulan?? 4 bulan lg la yer?? Jgn lupa khabar2 kan yer kalau baby dah lahir... Kalau berkesempatan nak gi tengok..

[-suziey-] said...

huhu aku baca pn berlinang air mata..hehe even tho aku dh tau awal..tp dpt rasa keexcitedan korang..sbb aku dulu mcm tu gk..tmbah ko yg dh lama menanti pasti nya excited lebih..alhamdulillah..jgn lupe utk sntiasa bersyukur kpdNya di atas pemberianNya ini :) take care sahabat..

QasehnyaRania said...


alhamdulillah..

Dugaan ALLAH berikan cukup besar..
su pon baru kehilangan arwah adik mac lalu..



yan jua said...

Qaseh~

alhamdulillah...sgt bsyukur..