♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Tuesday, August 17, 2010

Nyaris2...Alhamdulillah Dah Reda...

Wahhhhhh...title n3 mmg mengempaqkan...konon2 mcm strategi tarik customer la ni, kakakaka...apa2 pon jom layannnn.....

Weekend baru ni pasti ramai yang balik berbuka puasa dengan family masing2 kan, pada kengkawan yang stay jauh sgt dari family sabar2 yer , jgn jeles k...kui..kui..kui... Tidak ketinggalan dengan we all gak...naseb baik kampung masing2 dkt antara satu sama lain. We all gerak balik hari sabtu, cadangnya nak bertolak jumaat malam.. tapi hari sabtu hubby kena dengar taklimat berkaitan PJJ dier. Lepas hubby habis taklimat baru we all bertolak ke rumah my parent in law.

We all sampai di Baling dalam tengahari cam tu, tengok semacam jerk air sungai Baling ni...tersangat la penuh dan deras giler air dia...serammm ku tgk..hikss.

Rupa2nya air sungai dah naik ke daratan kerna hujan yang turun lebat dari hari jumaat sampai pagi sabtu. Dengar citer juga limpahan air empangan di Sik telah dilepaskan,....picca2 kat atas ni, adalah air sungai di belakang rumah my in law yang berdekatan dengan surau. Kalau hujan lebat lagi seharian hari sabtu tu besar kemungkinan boleh naik rumah in law aku tu...hehe. Riso gak...kira we all balik hari tu keja standby ler, takut2 gak naik air....fenat woo nk angkat2 barang ni..

Nie rumah2 mangsa banjir yang berada di lorong ke 3 telah pon dinaiki air, kesian tgk diaorg dah la le time posa kan...jenuh nk membasuh juga ler. Nyaris2 rumah PIL haku nak dinaikki air, Alhamdullillah la air sungai dah surut masa petang nak berbuka puasa tu..syukur...

Teringat kembali masa haku stay kat taman perumahan ni dulu, 1st time haku melalui saat2 banjir nie...gempaq satu taman, kejadian air naik berlaku time semua org sedang tido nyenyak lak tu, tahun 2001 kut tak salah haku, banjir terbesar berlaku di Baling....air naik dengan lajunya sehingga paras pinggang.... Haku ngan family sempat menyelamatkan barang2 penting jerk...mcm perabot tu adeiii sapa nak tlg angkat daaa....

Yang penat nye lps banjir tu....kena mencuci satu rumah ...tambah2 air sungai kaler keroh tu, tak hilang kesan di wall rumah. Kalau ingat kembali, memang sedih...sebab byk barang2 yang rosak...huhuhu.

Wokeh2 sambung cite plak....walaupon hari sabtu tu, we all tak senang duduk sbb riso air sungai naik...tapi juadah untuk berbuka puasa tidak dilupakan...hikss. MIL ngan haku(tlg2 apa patut arr) bertungkus lumus di dapur menyediakan juadah berbuka puasa hari tu, tambahan pula ramai anak2 balik kan. Mmg meriah la mknan hari tu..hehe.

Jeng..jeng..jeng...


Wahhhhh...mmg meriah arrr...tmbh2 MIL haku mmg suka memasak...hehehe. Sgt berselera mkn hari tu..hiksss. Opss sowi tunjuk gmbr mknan plak kat cini...i'm sorry!!..hahaha..

Renungan tajam mu...memukau hatiku...ahaksss...hubby yg sedang menuggu saat2 nak berbuka puasa sambil menonton tv, kekekeke....ekceli haku ada kat sebelah hubby tu, tp tak leh nak show kt cini la..privacy..hehehe...



~So turn rumah parent haku pula untuk berbuka puasa bersama2...hari ahad pagi we all bertolak balik Selama, Perak pula....penat but sangat suka wokeh....~
~Tggu next n3 haku update yer....bila rajin jer...hahaha~

24 comments:

Rizziela said...

Meriah tu lauk pauknya kan

Dee said...

kalo banjir mmg susahkan..nak2 masa bulan puasa..mujur x kena eh..

zura@iwan said...

Rizziela~

mmg meriah ziela...bselera...hehe

zura@iwan said...

Dee~

tu arr..mmg sbb dh penah kena, teruk nk basuh...then brg2 byk rosak gk..huhu. Alhamdulillah x kena..

ikiqzana said...

banjir la paling menyusahkn aku dulu2 masa ddk kt kg paya. huhuhu

zura.. banyak nyer menu tuk berbuka puasa tu.. sungguh menyelerakan.

selamat berbuka zura.. :))

~~ciklinn~~ said...

alhamdulillah....tak naik banjir tu...

ya Allah byknyerr laukk... kalo linn siap ada pinggan tambahan ni wat isi lauk... haha

zura@iwan said...

ikiqzana~

tu la zana...haku pon penah melaluinya, susah kan..kita kena mbasuh, mgemas bagai...adeiii...nk buat mcm mn kejadian yg x dijgka..hehe

aahhh...MIL mmg suka msk ...meriah ngan mknan

slmt bbuka puasa jua buat zana sklrga...

zura@iwan said...

ciklinn~

Alhamdulillah linn...berbuka puasa ngan tenang ari tu...air dh mulai surut..hehe

hahaha...betui2..kena ada spare piggang nk isi lauk lg kan..kahhhh

Iena said...

humag aih, giler byk lauk beb!

zura@iwan said...

Iena~

hahaha...mmg byk pilihan ko...

Rinna said...

Wahh sedapnya..tgk lauk2 yg terhidang tuh..makan plak beramai2..seronokkan.. :)

hentakbelipat said...

syukor la banjir tu x teruk sgt kn..but its turn out to b a fabs berbuka nmpaknye..heheh meriahh

alyyani said...

ZURA, AKU LEBIH TERTARIK MENU MAKANAN KO TUH. ISH, DAH LA PETANG AKU BUKAK NI,. TAKPE2, LAMA LAGI, BANJIR YE KAMPUNG KO, HARAP RAYA NANTI OK LA KAN?

Farra Dhelina said...

kak zuraaa...sy dah lapaaaa..;p

zura@iwan said...

Rinna~

aaahhh kak bselera mkn bila ramai2 ni...meriahhh....hahaha

zura@iwan said...

hentakbelipat~

syukur x jejas umah mentua ku...yup2 bbuka ngan mknan yg meriah...kahhhh..

zura@iwan said...

alyyani~

mentua aku mmg rajin msk alya...hehehe...x per sbr2 x lama nk buka dh tu...
ni kampung hb aku....insyaAllah x banjir raya ni...hrp2 arr..

zura@iwan said...

Farra~

hahahhaa...sbr2 x lama nk buka posa dh...hehe

atty's said...

zura nasib tak banjir ye..sekrg ari2 ujan ..lebat lak tu .
wah kan main banyak lagi lauk ..sedap2 lak tu.

Gieyana said...

nasib baik x banjir kan...perghh byk giler makanan! mmg syok woo buka puasa kt kg...mcm2 adooo!

zura@iwan said...

atty's~

aahhhh....ada umah org len yg naik...kira umah mentua nasib baik lg arr....
hehehe...meriah kan ngan mknan...

zura@iwan said...

Gieyana~

tu arr...naseb baik dan surut ptg buka posa tu...idak bbuka dlm banjir la...hahaha...
syok kan.....bbuka ramai2 lak tu...

MaMa aYiN_IcHa said...

Seb baik x banjir..tidak satu kerja pulak nk memindah barangkan....
hehehe..meriahnya lauk..tetiba aku terpegun kat kuih sagu tu..hiks...

zura@iwan said...

Mama Ayin~

tu la...alhamdulillah la x sempat nek umah mentua aku....
mk mentua aku mmg rajin mmsk..anak2 nk mkn apa semua dia msk..hikss...