♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Thursday, January 7, 2010

Ke Bandar Bersejarah…

Kesinambungan citer Cuti2 M'sia aku hari tu yer...hari Sabtu tue kitorang jajah Bandar Bersejarah, Melaka. Seingat haku la...last aku datang Melaka nie, masa aku form 5...trip sekolah. Lama gilerr.....teringat la sekejap kesah2 lama..hikss..

Subjek Sejarah masa sekolah dulu aku mmg sukerr...kira mmg skor gak la. Tapi kan skrg adusss aku ingat2 lupe daa.......

P1080933
Jalan Laksamana...Jem gilerr nak ke Bangunan Stadthuys(Kota Belanda), nak cari parking pon satu hal. Naseb baik jumpe jugak setelah pusing 2-3kali...hehe..
P1080936
Bangunan Stadthuys
P1080940 P1080946P1080943 P1080950Kereta Bomba tahun biler ntah aku x perasan...

P1080967 P1080960 P1080958Tata....nak nek keta api...

P1080969Kota A Famosa...

P1080972 nek atas plak....exercise betui!!!

P1080966P1080973 P1080977 P1080978 P1080982 P1080984P1080975 P1080988 P1080990 P1080993 P1080997Tak sempat nak nek Melaka River Cruise....org ramai beratur nak nek...tak dapet la nak nolong, kitaorg belah gi tmpt len smntara menunggu hujan henti..

P1080999
P1090002
P1090004 P1090007 P1090008
Lepak2 kat pantai apa nama ntah...nampak selat Melaka tuh....hikss...

P1090042Hujan dah henti...baru kita gerak gi nek "Eye On Malaysia"...

P1090014Ketinggian dr aras laut tak salah aku 60meter...with 42 fully air- conditioned gondalas

P1090016 P1090019
P1090020P1090021 P1090025 P1090033
Fuhhh....gayat jugak aku...hiksss
P1090037
Besttt la kononnya.....dah la sejuk...
P1090051
Muzium Samudera ni kitaorg tak masuk...juz amik gmbr kt luar jerk tak larat nak jalan daaa....ship dia besar giler...

P1090049 P1090054 P1090056
P1090055
Ishhh...kurang pasti apa nama kenderaan ni ek...bas pon bleh jadi, boat pon bleh jadi....sebab mende ni akan bw tourist keliling Bandar Hilir Melaka nie, jalan atas air pon bleh...hikss.


Walaupon tak semua tempat dapat aku jajah kat Melaka nie....tapi kami rase amat2 la berbaloi, dapat jugak jejak kaki di Bandar Bersejarah nie bersama orang tersayang...kekeke..

Kitaorg balik dari Melaka singgah kat Kajang plak...makan satay Kajang...kekeke..ada jodoh ketemu Sahabat masa sekolah dulu.

22 comments:

Ena said...

memg jalan sakan nooooo.. bestnyerrr... :)

[-suziey-] said...

hehe..melaka..here we come..tungguu!!!!!!!!!! oooo ko shooting2 kasi aku jeles ek..ok xpe..tunggu..nnti aku plak nk g situ..ekekek;p

zura@iwan said...

Ena~

hehehe...jln2 bdua sakan la gk..

zura@iwan said...

suziey~

aaa saja aku kasi ko jeless...ala nnti ko shooting smpi lebam la...kahhhh

CINTAMANISZ Lite said...

kalo gi bandar melaka ni...mmg cenggini ler..kena sabarrrrr. Pasal jalan byk sehala. Kalo dh terlepas...kena pusingggg balik, hehe

Kiranya korang tak naik ler menara taming sari tu ek?? akak pun tak penah naik lagi mende tu. Eh..EOM pun akak tak penah naik lagi, hihi. Masa ada kat KL dulu pun...akak tak naik. Padahal dh depan mata. Pasalnya...maleh nak beraturrrr...pjgg..Rombongan byk pulak ri tu..huhu..

miDguRL said...

cntik2 tul pic2 akak nie...

zmn org study kt sne dlu, kota A famosa tue best..meriah dgn uncle2 yg melukis skang sepi jerk..

best nyer dpt jln2 kn.. =)

zura@iwan said...

CINTAMANISZ~

aaa akak byk jln sehala...mmg hari ramai org kt Melaka..cuti sek kan.

tak sempat kak..mmg plan nk nek menara taming sari tu, mula2 ujan lebat diorg stop kut...then dh henti ujan round2 kt area citu tgk org ramai parking lak tak de...mls la..

zura naseb baik EOM tu x ramai org pon...idak kena beratur pjg la..

zura@iwan said...

midgurl~

ala gune camera besa mid akak edit tu..hikss

aaa dulu byk plukis kan..akak gi ritu ada la 1-2 org cm tu duk melukis...

iNa said...

x naik menara taming sari ke??
:)
melaka best...mcm2 ada...mall pon best..

zura@iwan said...

iNa~

aaa x nek la ina..ujan lebat lak masa tu..then ramai org nk cari parking susah gilerr...last2 nek EOM jer x ramai org...hikss

el said...

aku x nah g mlaka lg
syok tgk gmbo2 ko snap tu..sgt cantek...
eh eye on msia dh ada kat sini eh...kat melaka plak tu..awat la depa x wat kat penang..hehehehe

zura@iwan said...

el~

gi la jln2 nnti...aku masuk ni 2kali la..

aaa dh ada la.dulu buat kt lake titiwangsa tu, skrg dh ada kt mesia...tu arr nnti jelajah mai png kut..kahhh

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

lorr dah singgah kajang tue..awat kita xketemu..huhuhu xda rezeki lagi kan...xpa la...len kali ada masa kita dating :)

zura@iwan said...

Purple~

hikss...singgah tu pon x plan...hb kita ajak siggh..x per ada jodoh kita jumpe yer..

alyyani said...

dalam banyak2, eye on malaysia tuh je tak pnh naik lg. tp melaka mmg tmpt jalan2 yg best. banyak tmpt nak dilawati

zura@iwan said...

alyyani~

x penah nek ke..gi la nnti naik arr..

aaa byk tmpt...tu la x cukup satu haru kitorg jln2...hikss

LoVEaQshA said...

erm rugi akak xdpt naik melaka cruise ngn taming sari..!~
Melaka lau nk pegi kna tdo sn sb shri mmg xdan..!~hehe

Nti kita set masa bebila kta trun melka tdo sn..zura bwk akak jln kt area kg.morten umah unik mlka..
nenek zura dok sn!~!

Melaka cruise tue cantek lau naik wktu malam sb time tue hbs sume lampu dbukak so nmpkla chya terang benderang warna warni..hehe

Ops da jd cam tourist guide plak..

zura@iwan said...

Loveaqsha~

mmg pon rugi kan..x per lgpon sj nk jln2 gituww jerk...nex time plan overnight sn la kan..aaa akak mmg nk cari umah unik tu...tp x tau kan..nnti zura jd tour guide akak k..hikss

tu arr...depa kata cantik wktu mlm....insyaAllah akak ku terjah lg Melaka..hikss

wantie said...

tak cukup mat salih jajah hang pun nak jajah melaka ni gak..

len kali kalau nak jajah ajak aku sama. jajah ramai ramai baru best.

zura@iwan said...

wantie~

kahhhh...tu arr...tp x per aku jajah..jgn komunis jajah...wakakakaka..

tu la pls...aku p sevey tmpt dulu..kalu ok aku ajak ang la...hehe

mummYaeesh said...

weols pun baru jek cuti2 mesia baru2 ni bwk parent!tak naik menara taming sari ek?

zura@iwan said...

mummYaeesh~

aaa x sempat nk naik la mnara taming sari tu...ujan lebat...org ramai..huhu