♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Thursday, April 19, 2012

Feeding My Baby: Irfan 1st Solid Food

Assalamualaikum….

Wahhhh…sejak 2-3menjak ni…rajin Mama Irfan update blog nie…tk per2 tgh rajin nie update je byk mn pun…sok lusa sunyi tu tak de la tue, hahahahaha. Entry sblm ni dh kata boring psl blog nie, tu Mama usahakan supaya perasaan boring tue buang jauh2….ekceli boring tu a.k.a MALAS gak…huhu.

Inilah pengalaman pertama Mama belajar untuk menjadi seorang ibu…..dl tk b’peluang lg utk merasainya…skrg Alhamdullillah anugerah pertama hati Mama dan Papa tlh dikurniakn oleh Allah s.w.t. Setiap perkembangan anak Mama dpt dilihat sdiri di dpn mata….sgt teruja pabila sudah pandai dlm sstu perbuatan or pekara….sonok kan...

Mengikut p’kembangan bb skrg…dlm umor 6bln sdh bleh dikenalkn dgn mknan pejal, Mama pun mcm mummy yg len..excited gak nk kasi bb mkn…tp tk semua bb sm…depends la kan, ada stgh bb bleh terima dan ada yg blm lg. Apa2 kita take time..slow2 la kan…SO Mama mula kenalkan Irfan dgn Moi or Bubur Nasi yg tlh diblend halus…no sugar or salt yer. Sblm tu Mama ada gak refer pd org2 yg bpgalaman dan ada gk join club Solid Food for Baby ni. Risau gak la..kalu pandai2 sdiri ni..dh la pestime mummy.

18042012789

Siap sedia tggu je si kecik nie……ekceli dh 4ari Mama try kasi Irfan mkn moi nie….mguji ksbran gak. Sbbnya Irfan lebey suka isap sudu tu….kdg2 smpi tkeluar moi tue. Or Irfan tk brp minat moi tu kan tawar..hikss….tk per2…slow2 k…nnti mama try kasi puri carrot or avocado plak k.

18042012791

Tapi sonok betui tgk gelagat dier….excited tul nk mkn, ok la dia ada keinginan nk mkn kan…hihi. Cuma tk time la…..Comot abis dier…..hehehe…

18042012792

Suap air masak pun..dia lebey suka nk minum dr cawan tue…tp bila minum..meleleh2 kuar air …adeiii..Irfan2.

18042012793

Lebey tertarik pada Papa dia plak…ralit tgk Papa….hahaha..

18042012794

Isap jariii……dh Habisss mkn…tp bkn habis masuk mulut….byk yg kuar dr mulut…hahaha. Ok la..skurang2nya 2-3 sudu dh ok tue…dia kecik lg. Susu tetap Irfan minum ok…Mama ajar Irfan pelan2 taw...jika Irfan betui2 dh pndai...laju la sket nnti mkn...gud boy Mama nie...

## Autopublish Entry....adiosss....


14 comments:

Sidratul Muntaha said...

cepresen tpi maintain comel la irfan!

wantie said...

mula mula memang cam tu, sebab dia tak tau lagi. first time la akatakan.

pas ni asal sudu masuk je kat mulut ngap terus ko. kekadang tu kalau ko lambat sikit nangis nangis dia.

♥MAMASYAZA♥ said...

amboi dah pandai senyum bila tengok camera. cute sgt

fazilzura said...

dak comot yg cuteeeeee

Anamarza said...

kekadang makyg lebih excited nak suap anak first time makan .. :)

btw salam perkenalan dan follow sini

Neeza.Areef said...

sukenya dia mamam

Edy Zaidi said...

Please vote for Www.danielzaidi.com in MITBCA2012 : Malaysia International Tourism Photography/Art Blog

Vote for www.eqbalzack.com in DiGi WWWOW Awards 2012 : Blogger of The Year

Thanks guys for your helps...really appreciate it! LOVE U lah..:p

zura@iwan said...

@Sidratul Muntaha

mmg comot abis...hehe

zura@iwan said...

@wantie

tu arr...br nk kenai, x per la pelan2 kayuh...

zura@iwan said...

@♥MAMASYAZA♥

mama dia duk acan dia..tu psl senyum..hehe

zura@iwan said...

@fazilzura

menten cute..kalu kita comot..sure hodoss..haha

zura@iwan said...

@Anamarza

ye betui tu..mama dia yg excited, tp kalu dia mau mkn sonok la..kalu dia x mau..rasa mcm tensen sket..huhu

slm kenai..thks siggh cini..

zura@iwan said...

@Neeza.Areef


dia luah gk kak...huhu

zura@iwan said...

@Edy Zaidi

owhh..kalu free la ye..sy jarang BW skrg...nk on9 pyh kt opis...ni pon curi2 kejap time anak titon..