♥♥♥Zura&Iwan - New Entry♥♥♥

Wednesday, April 6, 2011

Buah Strawberi Penang..

Tak payah susah2 pergi Cameron nak beli Strawberi....daku dah dapat cari kat Tesco, Penang....hahaha..ala lgpon Strawberi tu import from Cameron Highlands gk pon...hehe..

Hari tu kan rasa nak makan Strawberi, then lupa2....smpi la that day kitaorg pergi Tesco beli barang....tiba2 boleh teringat Strawbery....terus terjah bahagian frozen, Alhamdulillah ada gak. Walaupun rege dia sedikit mahai...tapi sama je cost nk gi Cameron tu kan..hihihi...

P1130565edit

Cantik pula ku tengok Strawberi nie....merah2.....gerammmmm...hehe..

P1130567edit

Masam2 manis......

P1130566edit

Tapi tak taruk coklat pun....ku mkn begitu saja......skrg dah habis pun....nak kena beli lain lg nie...boleh ke En Hubby? sure bleh punya tue.....hehehe..


~Khasiat Strawberry:~

Warna merah pada strawberi masak ada khasiatnya. Warna merah itu kerana ia kaya pigmen warna antosianin dan mengandungi agen antioksidan yang tinggi.

Tujuh zat antioksidan yang ada pada strawberi lebih tinggi dibandingkan buah atau sayuran lain dan ia lebih efektif mencegah proses oksidasi pada tubuh.

Oksidan ialah proses hancurnya jaringan tubuh kerana radikal bebas. Oksidan juga bertanggungjawab pada proses penuaan.

Strawberi yang kaya vitamin C sangat bermanfaat bagi pertumbuhan kanak-kanak. Kandungan gulanya sedikit dan sesuai untuk diet bagi penghidap diabetes.

Strawberi yang dimakan teratur dapat menghaluskan kulit dan membuat warna kulit terlihat lebih cerah dan bersih. Khasiat yang terkenal lainnya adalah anti kedut.

Strawberi ada khasiat boleh memutihkan atau membersihkan permukaan gigi serta kuat melawan radang sendi.

Daun strawberi berkhasiat kerana memiliki zat astringent.

Keperluan harian vitamin C orang dewasa dapat dicukupi oleh lapan buah strawberi (98mg). Keperluan serat juga sekali gus boleh dipenuhi


^~^ Siapa2 yg teringin tu...boleh cari kat Tesco, Penang...kalau ada rezki ada le......tp kt Tesco cawangan lain tu teman tak sure ada ke idak......hihihi...

12 comments:

Farra Dhelina said...

kt tiap kali mkn ni msti rasa masam..aduii dh bape kali..asik terkena je..hehe..so terus jadi tak suka..masam sgttt

zura@iwan said...

@Farra Dhelina

ye ke...x semua kena elok kan..kak ada gk kena masam2...tp hentam je...hahaha....

SyaNa said...

aku pn kurang sket stoberi ni
sbb takut masam

tp kalo kt CH wajib beli yg celup coklat tu :-)

zura@iwan said...

@SyaNa

aku ok je....tp jgn masam sgt le...

kalu taruk coklat tu..mmg cover la rasa masam tu..hehe

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

wah sedap dan mantop, kalo cicah dengan coklet tu lagik nikmat, beli sikit mesti tak cukup punyer...terliur sudah

fazilzura said...

WAHHHH mantop .. akil suke ler strwbery ni ..
jauh nye aku nak g penang beb , baik aku g cameron terus ..tp betui rs nye lain tau ..

tp we ols kalau nk beli pun kt area2 the curve, ado org jual jgk ..

* windu korg

zura@iwan said...

@♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥

betui tu manja...kita x beli pon coklat...mls nk kasi cair2 lak..hahaha...

ni smlm beli lg strawberi tu..haha...

zura@iwan said...

@fazilzura

ye ke....sm ngan unty zura la tu..suke strawberi...

aha...ye la..ko baik g cameron trs....aku plan nk g gk la cameron nnti....insyaAllah....

ada gk ek? sure mahai kan....

^~^ aku pon windu kt ko n akil..hehe

ALoNa CintamaniszLite said...

zura..kalo beli kat CH pun kekadang dpt gak yg masamnya lebih dari manis..hehe..
kalo dpt yg cenggitu..hiris buah stoberi tu..taburkan gula icing kat buah tu..mesti sedappp..huhu..

zura@iwan said...

@ALoNa CintamaniszLite

betui tu kak..kira nasib la kan...

sy suka strawberry tp jgn masam sgt le..hehe...

ye ke kak? x penah buat tabur gula icing pn..hehe..

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

stoberi tu comels ;)
demok2...eiiii geram!
tp stoberi yg ku beli sllu kena yg mashammm..aihh spoilll tau..

zura@iwan said...

@♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥

tu la psl..comel2 kan..
i pon geram..then nk masuk perut pon...

hahaha.....